Your choice er en av de nye skurvresistente og økologiske eplesortene som også faller i smak hos forbrukerne.

Søte, saftige epler uten kobber

Nye økologiske eplesorter er testet ut, og faller i smak hos forbrukerne. Epledyrkerne er bekymret for at Norge vurderer å tillate kobber i plantevernmidler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom det brukerstyrte forskningsprosjektet ”Økologiske epler for Norge” har man funnet frem til 5-8 nye økologiske eplesorter som både er resistente mot skurv og tilfredsstiller forbrukernes smakskrav.

- Forbrukertester, som er gjennomført både i skoleklasser, på hotell og i butikker, viser at de nye økologiske eplesortene kommer minst like godt ut smaksmessig som både andre økologiske sorter og konvensjonelle norske sorter, forteller Anne Segtnan, leder for sensorisk panel hos Nofima Mat.

Vil ha søte og saftige epler

I forkant av smakstestene kategoriserte de profesjonelle sensoriske dommerne hos Nofima Mat eplesortene ut fra sensoriske egenskaper som søte, saftige, fruktige, sprø, melne, sure og bitre.

Søte, saftige og sprø epler som smaker mye frukt er favorittene. Melne, sure og bitre epler scorer derimot lavt.

De nye økologiske og robuste eplesortene Your Choice og Ingelin er sammen med verdens mest solgte sorter; Golden Delicious, Royal Gala og Grammy Smith blant favorittene. Mens Rød Gravenstein, Åkerø og Summer Red havner et godt stykke lengre ned på listen.

De nye økologiske eplesortene Your Choice og Ingelin har flere fordeler enn at de scorer høyt på smakstester. De er robuste og resistente mot skurv, dermed kan bruken av plantevernsmidler reduseres.

- Et paradoks å tillate kobber

Epledyrkerne fra Økofrukt, Olav Jønsi og Alf Kigen, som var med i prosjektet, mener det er et paradoks at man i Norge nå vurderer om det skal tillates bruk av kobber i plantevernsmidler for økologiske epler - slik tilfellet er i store deler av EU.

- Vår drift viser at det er fullt mulig å drive økonomisk lønnsom økologisk epleproduksjon uten bruk av kobber, forteller Olav Jønsi.

Jønsi og hans medprodusent Alf Kigen er redde for konsekvensene av å tillate kobber i plantevernmidler:

- Både fordi slik tukling med økologiske varer gjør at forbrukerne mister tilliten, og fordi insitamentene til å drive forskning og å utvikle robuste sorter forsvinner.

På spørsmålet om hva de vektlegger ved kjøp av økologiske varer, svarte to store kunder, Coop Norge og Choice Hotels, at de vil ha så rene produkter som mulig.

I Danmark brukes det som et salgsargument at det ikke er brukt plantevernmidler innholdende kobber.

- Vil det da være fornuftig å tillate kobber til slikt bruk i Norge, når vi har utviklet økologiske eplesorter som er såpass robuste at de ikke trenger dette? spør Olav Jønsi.

Forskningsrådet gjennom Matprogrammet og Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter har bidratt i finansiering av prosjektet. 

Powered by Labrador CMS