For de fleste går plagene i overgangsalderen over etter et par år, men noen sliter helt inn i 60-årene.

Kvinner over 65 år kan fortsette med hormon­behandling, viser ny studie

Mange kvinner slutter med hormonterapi når de blir eldre, blant annet fordi de er redd for å få brystkreft. Nå viser en ny studie at hormonbehandling beskytter mot en rekke andre sykdommer.

Det er ikke bare hetetokter som kommer med overgangsalderen. Du kan bli nedstemt, får dårlig søvn, konsentrasjonsvansker, hjertebank og nedsatt sexlyst. 

Hormonterapi er den eneste effektive behandlingen for plagene. 

Men etter at en stor amerikansk studie kalt «Women's Health Initiative» kom med et sjokkresultat i 2002, stupte bruken av hormontilskudd over hele verden. 

Studien viste økt risiko for blant annet brystkreft, blodpropp og hjerneslag. 

Sterkt kritisert

I ettertid har denne studien blitt sterkt kritisert. Kritikken kan du les mer om her. 

– På grunn av den nye forskningen som hadde kommet fram, oppsto det et verdensomspennende «hysteri» rundt hormonterapi, også blant leger. 

Dette skrev Iqbal Al-Zirqi, fødselslege og postdoktor ved Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, om i en bloggforskning.no i 2018.

Frykten henger igjen

Nyere forskning har nyansert dette bildet. Mange studier de siste årene har vist at fordelene med behandlingen er mye større enn risikoen.

I dag er det faglig enighet om at det er kvinnens livskvalitet som bestemmer hvor lenge hun bruker hormonterapi. Så lenge hun ikke har fått alvorlig sykdom, som for eksempel kreft i livmorhulen eller brystet, anbefales dette.

Dette skriver gynekolog Helena Enger i en artikkel publisert i tidsskriftet Sykepleien. 

Likevel henger frykten igjen, både hos kvinner og en del fagfolk, mener forfatteren. 

Trygt å fortsette

Nå viser en ny studie at det er det trygt å fortsette med hormontilskudd, også for de som er over 65 år. Forutsetningen er at du er frisk. 

Ikke nok med det. Forskerne konkluderer faktisk med at de som kun bruker østrogen, har en betydelig redusert risiko for å dø av en rekke sykdommer. For eksempel brystkreft, lungekreft, tykktarmskreft, akutt hjerteinfarkt og demens. 

Kan bruke lavere doser

Kvinner som bruker en kombinasjon av hormonene østrogen og gestagen, har økt risiko for brystkreft. 

Denne risikoen kan derimot bli redusert om de bruker lave doser gitt via huden eller vaginalt. 

I tillegg hadde de som brukte gestagen redusert risiko for flere sykdommer, blant annet eggstokkreft, hjertesykdom og blodpropp. 

Studien fra Universitetet i Ohio er basert på registreringer av 10 millioner kvinner fra 2007 til 2020. 

Overgangsalderen kan vare lenge

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen når de er mellom 40 og 55 år. 

Ifølge en artikkel fra Universitetet i Bergen opplever en tredel ingen kroppslige plager knyttet til overgangsalderen. En tredel har moderate plager, mens den siste tredelen opplever store plager. 

For de fleste går plagene over etter et par år, men hvor lenge den varer varierer. 

Over 40 prosent av kvinner i alderen 60 til 65 år har fortsatt noen symptomer, skriver forskerne i denne studien at. Dette mener de tyder på at det også er en del som også har symptomer etter at de har fylt 65 år.

Kilde:

Seo Baik m.fl: Use of menopausal hormone therapy beyond age 65 years and its effects on women’s health outcomes by types, routes, and doses, Menopause, april 2024.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS