Spesielt når dere har vært sammen lenge, er det å føle seg sett viktig for å bli seksuelt motivert, sier BenteTræen.

Ser du partneren din, blir det mest sex

– Mange vet ikke hvor mye av sex-grunnlaget som legges utenfor soverommet, sier sex-forsker og professor Bente Træen.

Bente Træen har lenge forsket på seksuell helse og parforhold, senest i år i en studie blant eldre voksne par i Danmark, Belgia, Portugal og Norge.

Resultatene viste at det oftest var helseproblemer som fikk menn til å unngå sex. Men når damene unngikk sex, var det gjerne på grunn av ting i forholdet deres.

En vanlig årsak til at par ikke har sex, er at en eller begge ikke føler seg anerkjent og sett av partneren sin, sier Træen til forskning.no.

– Det gjelder oftest kvinner, men jo eldre menn blir, trenger de også å føle nærhet til partneren sin for å føle lyst.

Hvem har gjort mest og best?

– Spesielt når et par har vært sammen lenge, er det å føle seg sett av partneren sin viktig for om man blir seksuelt motivert og har sex, forteller Træen.

Bente Træen er professor på Psykologisk institutt, ved Universitetet i Oslo.

Men det kan være vanskelig for oss å se den andre. Vi kan tenke oss et julescenario:

Hun har handlet inn julegavene til familie, slekt og venner. Han planlegger og gjennomfører innkjøp og tilberedelse av julematen. Begge er slitne og stresser med oppgavene sine.

Og så finner de kanskje på å kritisere det den andre har gjort. Selv om de ikke mente å såre. Men det er nyttig å lære seg at det er forskjell på intensjonen din og effekten på partneren din, sier Træen.

Og dessuten: Ikke hopp i skyttergravene og krangle om hvem som har gjort mest og best. Fortell heller partneren din at du blir lei deg av kritikken, og hvorfor, anbefaler hun.

– Vi kan kalle det å diskutere på magenivå i stedet for på saksnivå. Saksnivået – hvem som har gjort mest – er det meningsløst å krangle om. For dere blir aldri enige, og det produserer masse negative følelser.

Diskuter på magenivå

– Det er mer relevant å snakke sammen på magenivået, altså fortelle hverandre hvordan det føles å bli kritisert. Å si hva du føler, er aldri feil, sier Træen.

En god julebonus for samlivet kan bli at begge opplever å bli forstått for følelsene sine og anerkjent for førjulsinnsatsen.

– Det er ikke godt å ikke bli sett for hva du har bidratt med, sier Træen.

Og sexlysten blir påvirket av hvordan dere har det i forholdet.

Nederlandske forskere fikk 93 par til å føre logg over sex, følelser og humør morgen og kveld i tre uker. Da så de at hvordan personene hadde det én dag, påvirket sexlysten dagen etterpå.

Hvis én av partene er stresset i jula og den andre slapper av på sofaen, blir det lett forskjeller i den seksuelle tenningen, tror Bente Træen.

Både kvinner og menn kan ha problemer med sexlysten, men det rammer flest kvinner, forteller hun.

Menn og kvinner er både like og ulike

I podcasten Armchair Expert forteller den verdenskjente samlivsforskeren John Gottman om et spørsmål han stilte folk for å bli klokere på pardynamikken deres.

– Vi spurte folk om de var enig i følgende utsagn: Sex er en måte for menn å føle intimitet og nærhet, mens kvinner bare vil ha sex når de allerede føler seg intime og nære.

– Og 97 prosent av dem var enig i det, sa han.

De nederlandske forskerne som analyserte par-logger, fant på sin side at menn og kvinner var mer like enn de var forskjellige.

– Hvor mye intimitet og sex de hadde, var knyttet til de samme tingene hos begge kjønn. Det handlet om hva de følte om seg selv, om partneren og om forholdet deres, sa forskeren Marieke Dewitte ved University of Maastricht til forskning.no.

Hvis en mann spør kona om de skal ha sex, og hun sier nei, er det viktig hvordan han reagerer, sier Gottman i podcasten.

– Det blir avgjørende for hvor mye sex paret har. Hvis hans respons er straffende på noe måte, slutter de å ha sex.

– Men hvis han for eksempel sier: Takk for at du sier det. Hva er du i humør til? Gå tur, spise popcorn og se på film? – så svekkes ikke relasjonen mellom dem.

Menn bør vite at statistikken tyder på at kvinner sier ja til sex 75 prosent av gangene, understreker Gottman.

– Sexlyst-pille ikke beste løsning

Bente Træen tror at det er mange som ikke vet at mye av grunnlaget for sex legges i det som skjer utenfor soverommet.

Og hun tror ikke på en lystpille for kvinner, som for eksempel skal hjelpe i overgangsalderen.

– Jeg pleier å si at en sånn pille er ikke noe mirakel. For det er hormoner som testosteron, østrogen og progesteron. Men det finnes ingen pille i verden som hjelper mot at du føler at det er skjevhet i forholdet og at dine bidrag ikke blir satt pris på,og at du ikke blir sett.

– Hvis du har en hormon-ubalanse, kan det hende at piller kan hjelpe deg med det. Men hvis det er psykologiske årsaker til at du ikke har sexlyst, kan du jobbe med det på andre måter og få det bedre med partneren din samtidig.

Powered by Labrador CMS