Et anti-missil-system i operasjon etter at Iran sendte droner og missiler mot Israel 14. april.

Forskere mener Irans angrep på Israel er historisk

Risikoen for regional storkrig har ikke vært større enn den er akkurat nå, sier forsker.

– Så vidt jeg vet har det aldri skjedd før at Iran har angrepet Israel direkte, sier sosialantropolog og Palestina-forsker ved Universitetet i Oslo Dag Henrik Tuastad til NRK.

Også forsker på internasjonal sikkerhet ved NTNU, Jo Jakobsen, mener angrepet er historisk.

– Dette er å løfte det til en ny høyde. Risikoen for regional storkrig har ikke vært større enn den er akkurat nå, sier han til NRK.

Natt til søndag 14. april sendte Iran 300 droner og missiler mot Israel.

Ifølge NTB betegner Iran angrepet som et selvforsvar etter Israels angrep mot det iranske konsulatet i Syria tidligere i april, der sju medlemmer av Irans Revolusjonsgarde ble drept i tillegg til flere sivile.

Stor trussel hvis Hizbollah blir involvert

Til tross for det store angrepet, mener forskerne at Iran ikke ser seg tjent med krig mot Israel.

– Det er ikke i Irans interesse å påføre Israel enorme tap, de vil bare vise at de responderer. Hvis dronene blir skutt underveis og ikke fører til mange drepte i Israel, så er det er ikke nødvendigvis sånn at det vil føre til en israelsk respons, sier Tuastad til NRK.

En mulig eskalering kan skje via andre militære grupper i regionen, mener han. Iran støtter Hizbollah-militsen i Libanon, og Houthi-militsen i Jemen.

– Hvis Israel responderer massivt, er Irans sterkeste kort på hånda å aktivisere Hizbollah i Libanon sin fulle militære kapasitet. Da har vi en situasjon som er helt ny. Og som vil være noe av den største trusselen Israel har stått overfor siden opprettelsen av staten.

Iran: Nådde alle mål

Ifølge NTB sier Irans militære at deres drone- og rakettangrep mot Israel natt til søndag, oppnådde alle mål som ble satt.

– Operasjonen ble vellykket gjennomført fra i går kveld til i morges, og oppnådde alle sine mål, sier Mohammad Bagheri i det iranske militæret til statlig iransk TV.

Bagheri sier at Irans angrep var rettet mot et etterretningssenter og flybase. Ifølge ham var det fra denne basen de israelske flyene som ble brukt i angrepet mot konsulatet, tok av fra.

Israel: Mindre skader

– Begge disse målene ble betydelig ødelagt og satt ut av drift, ifølge Bagheri.

Israel har på sin side sagt at det iranske angrepet resulterte i mindre skader.

Bagheri sier også at operasjonen etter Irans syn er avsluttet, og advarer Israel mot å gjengjelde angrepet.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS