Jente rundt fem år med lyst hår og pannelugg får hjelp av kvinne til å snyte seg i et papir. Vi ser bare armen til kvinnen. Hun har to armbånd på.
De yngste barna har slitt mer med influensa etter pandemien enn de gjorde før, ifølge Folkehelseinstituttet.

Barn har vært mer influensasyke etter pandemien, ifølge FHI

Beskyttelsen mot influensa hos de yngste barna falt markant under koronapandemien, ifølge en ny rapport fra FHI.

Det førte til mer smitte og flere innleggelser da influensasmitten kom tilbake etter pandemien, skriver Folkehelseinstituttet (FHI). 

De har innhentet serumprøver fra før og etter pandemien. Av dem kommer det fram at barn i alderen null til fire år har slitt mer med influensa etter pandemien enn de gjorde før.

– De yngste bør følges nøye

Samtidig viste serumprøver fra høsten 2023 en økning i beskyttende antistoffer hos de yngste av oss, skriver FHI. Det tyder på at barna har hentet inn noe av den manglende beskyttelsen etter pandemien. Det reflekterer også den høye smitteforekomsten i 2022/2023-sesongen.

– De yngste bør likevel følges nøye fremover. Vi anbefaler spesielt barn med underliggende sykdommer, som gjør dem utsatt for alvorlig sykdom, å vaksinere seg i forkant av influensasesongen, sier Even Fossum, forsker ved Avdeling for virologi ved FHI.

Vaksinasjon ga en tilleggseffekt hos eldre

Studien har satt søkelys på en type beskyttende antistoffer, og den viser dermed ikke bredden av immuniteten mot influensa, skriver FHI.

Generelt har det vært stabil immunitet mot influensa etter pandemien i de fleste aldersgrupper. Det skyldes blant annet en endring i viruset.

Dessuten ble eldre bedre beskyttet som følge av en tilleggseffekt av influensavaksinasjon. Det ga en økning i beskyttende antistoffer som også fungerer mot nyere influensavarianter, sier Fossum.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS