Et prideflagg på halv stang under en minneseremoni etter terrorangrepet på nattklubben Pulse i Orlando i 2016.
Et prideflagg på halv stang under en minneseremoni etter terrorangrepet på nattklubben Pulse i Orlando i 2016.

Dette vet vi om terror­gruppa IS og homofile

Kampen mot «sodomitter» er viktig for terrorbevegelsen. Å kaste homofile ned fra hustak har vært en vanlig straffemetode.

Forfølgelsen av homofile havnet lenge i skyggen av andre grusomheter IS sto bak i Syria, Irak og andre land.

Da IS-tilhengeren Omar Mateen i juni 2016 skjøt og drepte 49 personer og såret 53 andre på en nattklubb i Orlando i Florida, så ble flere oppmerksomme på terrorbevegelsen sitt sterke homohat.

Før han selv ble drept, så rakk Mateen å ringe til nødtelefonen 911 og erklære troskap til IS og bevegelsens leder Abu Bakr al-Baghdadi. IS offentliggjorde senere en erklæring der de roste Mateen for «nedslaktingen av 49 sodomitter».

Angrepet i Oslo i helgen, der Zaniar Matapur drepte to personer og skadet 21, ser ut som et klassisk islamistisk terrorangrep, sier terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til VG.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var raskt ute med å definere skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

VG skriver også at Matapour ble stoppet i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon i vår – sammen med den sentrale islamisten Arfan Bhatti. Bhatti har lenge vært en av lederskikkelsene i organisasjonen Profetens Ummah som har gitt åpen støtte til terrorgruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Orlando, Dresden og Amsterdam

Før terrorangrepet i Orlando hadde IS oppfordret til bruk av lastebiler for å angripe festivaler og parader. Oppfordringen var illustrert med et bilde av Pride-paraden i San Francisco i 2015. Dette ifølge en artikkel hos Counter Extremism Project.

For ett år siden ble en jihadist med syrisk bakgrunn dømt til livsvarig fengsel i Tyskland etter å ha gått løs på to menn i byen Dresden med kniv. Angrepet var det første i sitt slag i Tyskland.

De to mennene var i 50-årene og skal ha gått hånd i hånd da 21-åringen angrep dem bakfra med kniv. Den ene døde av skadene. Angriperen ble identifisert som Abdullah A og hadde et langt kriminelt rulleblad. Han skal i årene fram mot drapet ha blitt stadig mer radikalisert.

I 2018 skal det ha blitt planlagt et angrep mot Pride i Amsterdam, ifølge AFP, her sitert av magasinet Barron's. Angrepet skal ha blitt avverget av politi som lyktes med å infiltrere en gruppe på tre radikaliserte personer. I dette tilfellet var påvirkningen fra IS mer uklar.

En mann setter opp et skilt i sympati med ofrene etter terrorangrepet mot nattklubben Pulse i Orlando i Florida i 2016. Terroristen var inspirert av IS.
En mann setter opp et skilt i sympati med ofrene etter terrorangrepet mot nattklubben Pulse i Orlando i Florida i 2016. Terroristen var inspirert av IS.

Kastet fra hustak

Det er likevel i Syria og Irak at IS har vært mest aktive i kampen mot homofile.

LHBT-organisasjonen OutRight Action International har dokumentert til sammen 19 offentlige henrettelser av homofile personer i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak mellom desember 2014 og august 2015. Men tallet på drepte homofile i IS-områder kan være en god del høyere.

IS sitt mediesenter offentliggjorde selv bilder og videoer fra flere av henrettelsene.

En vanlig drapsmetode har vært å dytte homofile ned fra hustak og deretter la en folkemasse steine ofrene. Flere av bildene vises i artikkelen hos Counter Extremism Project. (Advarsel om sterke bilder.)

BBC har publisert historien til en homofil mann fra Irak som kaller seg Taim. Han forteller om hvordan IS har brukt kontaktlister i mobiltelefoner tatt fra homofile, til å spore opp vennene deres. Slik skal IS ha funnet fram til flere ofre.

Samme Taim forteller om hvordan irakere som til vanlig reagerte på IS sine grusomheter, erklærte støtte til bevegelsen når de fikk høre at IS gikk løs på homofile.

Tar Guds ord på alvor

Cecilie Hellestveit, forsker ved International law and policy institute i Oslo, sa til Aftenposten i 2016 at henrettelsene har til hensikt å vise at islamsk lov følges til punkt og prikke.

– Underteksten er at andre land som påberoper seg å være islamske, ikke er det, fordi de ikke tar Guds ord på alvor, sa hun til Aftenposten.

Hellestveit sier videre at IS' henrettelser kan påvirke holdningene til og straffen for homofili i andre muslimske land, som for eksempel Saudi-Arabia. Homofili er ulovlig i Saudi-Arabia og straffes blant annet med pisking, tortur, lange fengselsstraffer og henrettelse. Homofile utlendinger kan også nektes opphold i landet.

Sodoma og Gomorra

I IS sin propaganda blir det ofte referert til den bibelske skikkelsen Lot sin stamme og ødeleggelsen av byene Sodoma og Gomorra.

Dette fordi befolkningen der skal ha hatt sex med personer av samme kjønn. Også Koranen forteller om sodomittene og deres homoseksualitet, ifølge Store norske leksikon.

I boka «Unge muslimske stemmer» fra 2020 skriver forskerne at homofili ble praktisert ganske åpent i Midtøsten fram til 1900-tallet. Men i kjølvannet av den muslimske vekkelsesbevegelsen ble homofili i større grad forbundet med synd og skam.

Seksuelle avvikere i Vesten

IS anser den vestlige samfunnsstrukturen som gjennomsyret av seksuelle avvik, skriver Jan Christoffer Andersen i en mastergrad i kriminologi ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Homofobi blir ansett som et vestlig konstruert ord og kampen for deres rettigheter blir sett på som uforståelig, skriver Andersen videre.

For Den islamske staten så er det ikke nok å følge Koranen og hadither i moralske spørsmål, de velger spesifikt ut de strengeste og mest brutale delene av de tilgjengelige hadithene, skriver Geir Goksøyr i en mastergrad i historie ved Universitetet i Oslo.

– Dette ser vi i praksisen knyttet til slaveri, men det blir også svært tydelig i måten homofile blir straffet på, skriver Goksøyr videre.

Hadithene er korte fortellinger om profeten Muhammads ord og handlinger og blir sett på som sentrale kilder for livsvisdom, god moral og religiøse regler, ifølge Store norske leksikon.

IS satte forfølgelsen av homofile i system. Men mye tyder på at IS har bygd videre på og utnyttet sterke fordommer mot skeive personer som allerede fantes.

Dødsstraff i 13 land

Selv om IS er en ekstrem terrorbevegelse, så er organisasjonen langt fra alene om å kjempe mot homofili.

Ifølge nettavisen USAToday så er det i dag 13 land i verden hvor homofili kan bli straffet med døden. Dette er Iran, Nigeria, Pakistan, De forente arabiske emirater, Sudan, Somalia, Afghanistan, Saudi-Arabia, Qatar, Mauritania, Brunei og Jemen.

Iran henrettet i januar i år to menn anklaget for sodomi. De to hadde da sittet seks år i fengsel i påvente av dødsstraffen. I juli i fjor ble også to andre menn henrettet i Iran, anklagd for samme forbrytelse.

Ifølge en løpende oversikt hos Human Rights Watch er det i øyeblikket 69 land som kriminaliserer homofili. Flertallet av disse landene er i Afrika og i Midtøsten.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS