Masseundersøkelse mot aids

Amerikanske leger og WHO foreslår fast hiv-test til alle pasienter. Det kan redusere antall aids-tilfeller med nesten 95 prosent innen ti år, mener WHO.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Hiv og aids i verden

De første tilfellene av hiv-smitte ble oppdaget i USA tidlig på 1980-tallet.

Man regner med at spredningen av hiv-viruset likevel begynte tidligere, trolig allerede på 1960-tallet.

Man regner i dag med at hiv-smitte eksisterte i alle verdensdeler og i de fleste av verdens regioner innen utgangen av 1980-tallet.

I 2007 var det 33,2 millioner som levde med hiv, 2,1 millioner av disse var barn under 15 år. Samme år døde 2,1 millioner av aids, 290 000 var barn

Kilde: UNAIDS

Hiv og aids-epidemien regnes som en global katastrofe. Omlag 33 millioner lever med sykdommen, og rundt 7000 mennesker smittes hver eneste dag.

Nå foreslår Den amerikanske legeforeningen (ACP) en masseundersøkelse mot det livstruende viruset. Alle leger oppfordres til å teste sine pasienter for hiv, som en del av rutinesjekken hos fastlegen.

ACP vil at alle personer over 13 år skal undersøkes regelmessig. Foreningen har utarbeidet praktiske retningslinjer for en slik undersøkelse på nettsidene Annals of Internal Medicine.

Tidlig behandling reduserer smitte

Hvert år smittes rundt 20 000 mennesker i USA, av personer som ikke vet at de er hivpositive.

Dersom disse tilfellene oppdages tidlig, kan spredningen reduseres betraktelig.

- Vi ønsker å bistå legene med retningslinjer, slik at de lettere kan innarbeide en hiv-test som en del av rutinesjekken. Vi oppfordrer samtidig  alle pasienter til å delta i undersøkelsen, sier Amir Qaseem, forsker og forfatter bak retningslinjene, i en pressemelding.   

I henhold til retningslinjene bør pasienter i risikogruppen testes oftere.

Pasienter anses å være i risikogruppen dersom de er sprøytenarkomane, hvis de fikk en blodoverføring mellom 1978 og 1985, eller hvis de regelmessig har ubeskyttet sex med flere partnere.

WTO ønsker universell hiv- test

Verdens helseorganisasjon (WHO)  mener at en verdensomfattende hiv-test vil redusere spredningen av hiv vesentlig.

Alle personer over 15 år bør testes årlig, og behandlingen av de smittede skal settes i gang umiddelbart.

WHO mener at en slik test bør bli like vanlig som den ordinære sjekken av blodtrykk og kolesterol hos legen. 

Diagnostisering og umiddelbar behandling med riktige hiv-medisiner kan redusere antall aids-tilfeller med nesten 95 prosent innen ti år, viser den ferske studien fra organisasjonen .

WHO anser tiltaket som nærmest smitteutryddende. 

Helseorganisasjonen innser samtidig at det er vanskelig å innføre et slikt krav i land med et sviktende helsesystem, som er mer vanlig i den tredje verden.

WHOs forslag om tidlig hiv-test har også sine baksider. Unge pasienter som ennå ikke er syke, kan utvikle resistens mot hiv-medisiner dersom de behandles tidlig.

- Vi har heller ikke nok kunnskap om mulige bivirkninger som kan følge av en så lang behandling, sier lege Geoffrey Garnett i en pressemelding.

Lenker:

Annals of Internal Medicine

WHO

 

Powered by Labrador CMS