Finn noe som skiller seg ut på dette bildet.

Midt i det røde Mars-landskapet ligger en stein som skiller seg kraftig ut

NASAs ingeniører og vitenskapsfolk trekkes mot noe lyst og skinnende. 

Hva er det roveren Perseverance har fått øye på her? Dette måtte rett og slett sjekkes ut, og roveren har nå gjort nærmere undersøkelser.

– Det fanget virkelig oppmerksomheten vår, sa Brad Garczynski i forbindelse med slippet av disse bildene. 

Han er en av de nåværende oppdragslederne ved NASA, skriver amerikanske CBS news. 

Det er kanskje ingen overraskelse at det er en stein, men hva slags stein er det? 

Ifølge NASA, har roveren aldri truffet på en slik stein på Mars før. Den har til og med fått sitt eget navn, Atoko point. Dette er en referanse til et høytliggende utkikkspunkt i nasjonalparken Grand Canyon i USA.

Et nærbilde av denne karakteristiske steinen, kalt Atoko point.

Er det stein på Mars?  

Roveren Perseverance er velutstyrt for å finne ut hva geologiske fenomener er for noe. Den har et kamera som kalles Supercam som også kan ta spektrale målinger for å avdekke kjemien som noe er laget av, ifølge denne oversikten hos NASA. 

Analysene viser at steinen er laget av en type mineral kalt pyroksen. Dette mineralet er funnet før på Mars, men sammensetningen, utseendet og selve oppbygningen av krystaller i steinen er helt spesielt. 

Forskerne lurer nå på om de har funnet rester av et spesielt, gammelt magma-kammer som en gang i tiden har kommet til overflaten akkurat i dette området. 

En annen mulighet er at den har blitt transportert til dette stedet av en stri Mars-elv som rant her for milliarder av år siden.

Tørt elveleie

I det siste har roveren, som har rullet rundt på Mars-overflaten siden 2021, rullet gjennom Neretva-dalen. Dette er et tørt elveleie som brakte vann inn i Jezero-krateret, som tidligere har vært en innsjø. 

Men det var flere milliarder år siden. Etter å ha reist gjennom denne dalen skal roveren nå utforske et lysere området kjent som Bright Angel, fordi det sees godt på satellittbilder av Mars-overflaten. 

Her ser du dalen som roveren har vært på vei gjennom den siste tiden. Og den er på vei mot det lysere området til høyre i bildet.
LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS