Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen kan mangt og mye om fotball.

Er nikking i fotball farlig?

PODCAST: En fersk studie fra Skottland viser at profesjonelle fotballspillere har fire ganger så stor sjanse for å utvikle blant annet Alzheimer og demens. Lege og forsker Stan Bahr Sandmo fra NIH og Egil «Drillo» Olsen ser nærmere på hva dette kan bety for fotballen.

I denne episoden av NIH-podden snakker Egil «Drillo» Olsen og Stian Bahr Sandmo, lege og doktorgradsstipendiat på NIH, om nikking i fotball og hodeskader.

Hva er det som skjer? Hvilke skader snakker vi om?

En fersk studie fra Skottland viser at profesjonelle fotballspillere har fire ganger så stor sjanse for å utvikle blant annet Alzheimer og demens.

I USA er det innført totalt nikkeforbud i barnefotballen fram til spillerne er 10 år. Deretter er det lov på trening til de er 13 år. Derifra kan de nikke også på kamp. Undersøkelsene Sandmo har gjennomført i Norge, viser imidlertid at det nikkes lite i barnefotballen opptil 14–15 års alder. Et tilsvarende forbud i Norge som i USA vil derfor ikke ha noen stor effekt.

I episoden forteller blant annet Sandmo om sin forskning på hjernen til unge gutter som spiller fotball og sammenligner disse med gutter i andre utholdenhetsidretter.

Hør podcasten her:

Powered by Labrador CMS