– Torsken er under et stort press, sier Esben Moland Olsen, forsker ved Havforskningsinstituttet, til NRK.
– Torsken er under et stort press, sier Esben Moland Olsen, forsker ved Havforskningsinstituttet, til NRK.

Forsker slår alarm om torsken på Sør- og Østlandet

Bestanden har gått tilbake mellom 60 og 80 prosent de siste hundre årene.

Torskebestanden på Sør- og Østlandet kan ha gått tilbake med så mye som 80 prosent, ifølge Havforskningsinstituttet.

– Torsken er under et stort press. Forskning viser at bestanden har gått tilbake mellom 60 og 80 prosent på de siste hundre årene. Det vi har gjort for å få flere torsk på Sør- og Østlandet, har ikke fungert godt nok, sier Esben Moland Olsen, forsker ved Havforskningsinstituttet, til NRK.

I over 20 år har han fulgt med på torsken i Skagerrak og Oslofjorden. Nå ber han Norge lære av Sverige.

En fersk forskningsrapport fra Sverige viser at i større verneområder med fiskeforbud, har fangstene tatt seg kraftig opp.

Etter seks år ser de svenske forskerne opp til fire ganger så mye fangst som før fiskeforbudet.

Olsen mener Norge har noe å lære.

– Sett i et forskningsperspektiv så er det ingen tvil om at større bevaringsområder har vist seg å fungere mange plasser. I Sverige har de nå også fått gode erfaringer. Skagerrak og Oslofjorden har svært få bevaringsområder for fisk på norsk side, sier han til NRK.

NRK har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet, som viser til en rapport de har utgitt sammen med Miljødepartementet. Her beskrives det hvordan norske nullfiskeområder kan se ut i fremtiden. Men hvor eventuelle nye verneområder skal ligge er ikke bestemt.

Referanse:

Bergström, U., Berkström, C., Sköld, M. (eds.), Börjesson, P., Eggertsen, M., Fetterplace, L., Florin, A-B., Fredriksson, R., Fredriksson, S., Kraufvelin, P., Lundström, K., Nilsson, J., Ovegård, M., Perry, D., Sundelöf, A., Wikström, A., Wennhage, H. (2022) Long-term effects of no-take zones in Swedish waters. Aqua reports 2022:20. Swedish University of Agricultural Sciences. 289 pp.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS