Sildemelke blir barnegrøt
Barnegrøt basert på hvit mais og sildemelke kan bidra til bedre helse for feilernærte barn i Afrika.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nofima Ingrediens har forsket fram et pulverprodukt som inneholder sildemelke.
Dette er nå klart til testing ved Haukeland sykehus i Bergen. I fremtiden kan pulveret bidra til bedre helse for feilernærte barn i Afrika.
Pulveret inneholder hvit mais og melke fra sild. Tilsatt varmt vann blir det til barnegrøt.
Hvit mais har lavt energinivå
Bearbeidet hvit mais brukes som barnemat i mange utviklingsland. Energien i dette produktet er som oftest for lav til å dekke barnas ernæringsbehov.
I dette prosjektet har maispulveret gått gjennom en prosess som gir høyere energinivå i grøten.
- Melkesyrebakterier som har vært brukt har positiv effekt på smak, konsistens og holdbarhet, sier seniorforsker ved Nofima, Halvor Nygaard.
Tilsetning av sildemelkepulveret vil øke ernæringsverdien av tradisjonelt brukt barnemat.
- Grøten smaker godt og inneholder mange næringstoffer som feilernærte barn ikke får i sin daglige kost; slik som Omega-3, flere viktige proteiner, vitaminer og naturlige antioksidanter, forteller Nofima-forsker Victoria Bohne.
Det rene sildemelkepulveret har gode bindeegenskaper og høy næringsverdi, og kan også tenkes brukt som ingrediens i produkter for human konsum generelt.
- Prosessteknisk sett har det vært en utfordring å fremstille pulver fra sildemelke på en kostnadseffektiv måte. Dette er nå løst, sier avdelingsingeniør ved Nofima, Øistein Høstmark.
Deler ut grøt i Ghana
Produktet skal senere testes ut i Ghana i Afrika. Flere hjelpeorganisasjoner skal dele ut grøten til mødre med feilernærte barn.
Det er spesielt viktig at mødrene godtar barnegrøten. Det er de som skal servere den. Smaken i Afrika og Norge er forskjellig
Forskerkollegiet har brukt mye tid på å gjøre grøten lik det barna spiser ellers.
Masse gode næringsstoffer
Sildemelke er ideelt som tilskudd til matvarer i utviklingsland. Mange av næringsstoffene som mangler i den lokale maten, finnes i rikt monn i sildemelke.
I dag utnyttes ikke dette råstoffet fra sild.
Tidligere spiste gruvearbeidere i England produkter basert på sildemelke for å holde seg friske. Slike produkter ble også solgt i Norge.
Bakgrunn:
Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima Ingrediens, Universitetet i Bergen og NutriMarine Life Science. Det finansieres av Norges Sildesalgslag.