Tilgang til bredbånd og raskt internett førte til en betydelig økning i norske husholdningers deltakelse i aksjemarkedet.
Tilgang til bredbånd og raskt internett førte til en betydelig økning i norske husholdningers deltakelse i aksjemarkedet.

Bredbånd fikk folk til å handle mer aksjer

Da nordmenn fikk tilgang til raskere internett, så økte også interessen for aksjefond og aksjehandel. Forskerne kaller det en demokratisering av finans.

– Vi ser en ganske stor effekt av det å få bredbånd på nordmenns kjøp og salg av aksjer. Kanskje først og fremst på kjøp av aksjefond, sier økonomiprofessor Hans K. Hvide til forskning.no.

Professoren ved Universitetet i Bergen har sammen med tre forskerkolleger, sett nærmere på den omfattende utrullingen av infrastruktur for bredbånd som foregikk i Norge noen år tilbake.

Dette har de sammenholdt med de gode dataene som finnes på nordmenns aksjehandel hos Oslo Børs.

Mer aksjefond

– Aksjehandelen hos de som fikk bredbånd gikk mye opp, men det var spesielt fordi mange kjøpte aksjefond, sier Hvide.

Han sier at han tror det siste vitner om at folk som fikk raskere internett, brukte dette vel så mye til å skaffe seg mer informasjon om aksjemarkedet, som til å begynne å kjøpe og selge av enkeltaksjer.

– Vi finner veldig lite av den negative effekten som dukker opp i enkelte internasjonale studier som har sett på det samme: At noen blir hyperaktive daytradere og taper mye penger på aksjehandel.

Tilfeldige kabler

Bredbånd med raskt internett gir deg helt andre muligheter til å søke rundt på nettet for å finne informasjon.

Hvide og kollegene tror altså at det først og fremst er dette de nyslåtte bredbånds-nordmennene gjorde i årene forskerne har sett på – fra 2002 til 2009.

– Hvor de nye internettkablene ble lagt disse årene var i stor grad tilfeldig. De ble nok ofte først lagt der det var billigst å grave.

– Om en norsk kommune fikk bredbånd før en annen kommune, ble slik nesten helt tilfeldig.

Nettopp tilfeldigheter som dette kan forskere bruke til å lete etter effekten av ulike endringer.

Bredbånd kan være med på å demokratisere aksjehandel, gjennom at flere raskt får tilgang til den samme informasjonen. Her fra meglerrommet hos DNB.
Bredbånd kan være med på å demokratisere aksjehandel, gjennom at flere raskt får tilgang til den samme informasjonen. Her fra meglerrommet hos DNB.

USA og Frankrike

I dag har de aller fleste kommuner i Norge fått bredbånd.

– Ser vi på et land som USA, så er de kommet mye kortere enn Norge når det gjelder infrastruktur som bredbånd. Store deler av USA har fortsatt lav bredbåndsdekning. Det samme ser vi i et land som Frankrike.

Hvide tror at land som USA og Frankrike kan komme til å oppleve mye av det samme som Norge har gjort i denne sammenhengen, dersom de bygger bredbånd ut videre.

Bare små andre forskjeller

Økonomiforskerne i Bergen har også gransket andre variabler.

– Vi hadde trodd at det var de med høyest utdanning som ville bli mest interessert i aksjer når de fikk bredbånd. Det fant vi ikke. Snarere var de største effektene for de med lavere utdannelse.

– Vi ser også at det er små forskjeller når det kommer til kjønn.

– Vi forventet dessuten at de som allerede handlet med aksjer, ville øke aktiviteten sin spesielt mye da de fikk bredbånd. Det finner vi heller ikke i særlig grad.

– Det vi imidlertid ser er at de som allerede holdt på med aksjehandel, fikk en litt gunstigere aksjeportefølje etter at de fikk tilgang til raskere internett. Aksjeporteføljen deres kastet like mye av seg, samtidig som investorene tok litt mindre risiko.

Kraftig økning også de siste par årene

Flere begynte også å handle med aksjer under pandemien. Ifølge tall fra AksjeNorge var det 150.000 flere nordmenn som begynte å handle på Oslo Børs. Om lag 550.000 er aksjeeiere på Børsen, ifølge denne saken fra i fjor.

De som tjener mest på aksjehandel er de som allerede er gamle og rike. Tallene fra AksjeNorge viste i mars 2021 at 40 prosent av alle nye aksjonærer de tre første månedene i fjor var under 30 år gamle.

– Det er bra at flere blir interessert i aksjer og aksjefond. Spesielt hyggelig er det når unge mennesker blir det, sa Samuli Knüpfer, professor ved BI, til forskning.no i fjor.

Samtidig var finansforskeren langt fra overbevist om at alle disse unge investorene vil gjøre gode investeringer.

– Dette er nye investorer som har lite erfaring med hvor galt det kan gå på børsen, sa han.

Referanse:

Hans K. Hvide, Tom Grimstvedt Meling, Magne Mogstad, Ola L. Vestad: «Broadband internet and the stock market investments of individual investors», SSB Discussion papers, 2021

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS