Tørrfisk får solskjerm
Når sola steker kan det fort bli varmt i tørrfisken når den henger til tørking på hjell utendørs. Nye forsøk viser at skyggenett kan redusere temperaturen betraktelig. Det kan gi bedre fisk.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvaliteten på tørrfisk bestemmes av to hovedfaktorer. Råstoffet og tørkeforholdene på hjell.
Tidligere forsøk viser at kvaliteten kan påvirkes av veldig høye eller lave temperaturer i korte tidsperioder. I sesonger med mye sol kan det føre til redusert kvalitet.
Forskene har undersøkt flere måter å kjøle ned tørrfisken. Både vann, vifte og skyggenett ble testet. Best resultat fikk skyggenett.
Det er også enklere å bruke enn for eksempel vann.
– Det kan bli opptil 35 grader inne i fisken når sola står på. Med skyggenettet holdt temperaturen seg under 18 grader hele tiden, sier seniorforsker Sjurdur Joensen i Nofima.
I vår gjennomføres nye forsøk. Da skal forskerne undersøke om kvaliteten på tørrfisken blir bedre når den får solskjerming under tørkingen.
Bakgrunn:
Forskningen er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Tørrfiskforum.
Referanse:
Joensen: Styrt utetørking av tørrfisk, Nofima-rapport 39/2009.
SE OGSÅ
-
Tøffe år for fiskeindustrien
-
Tørrfisk slår an
-
Tørrfiskindustrien kan spare millioner
-
Økt import rammer fiskeindustrien
-
For tørr tørrfisk gir milliontap
-
Tørrfisk tar tid
-
Fra fattigmannskost til gourmetmat
-
Tørrfisk som julemat
-
Ikke for tørr fisk, takk
-
Tørrfisk fra Lofoten må det være!
-
Penger i klippfisk