Klippfisk er julemat

Hos mange brasilianere og portugisere står norsk klippfisk på bordet i julehøytiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Én av ti brasilianere spiser «bacalhau» en eller flere ganger i måneden. Resten spiser det noen få ganger i året, og da som regel ved jul og påske. (Foto: Norges sjømatråd)

Norsk fisk er julemat verden over

 • Brasil
  Brasilianerne spiser mye bacalhau i julen – laget med klippfisk av norsk torsk og sei.
 • Italia
  Tørrfisk er populært i julen. Det er store regionale forskjeller på hvordan den tilberedes. Fiskesuppe, grateng, gryte, grillet, stekt eller med pasta.
 • Spania
  Forskjellige tradisjoner i de ulike regionene, men røkt norsk laks er populært.
 • Frankrike
  Lunsjen første juledag er det store festmåltidet. Forretten er gjerne norsk røkt laks. En firedel av all røkt laks som spises i Frankrike, nytes i julen.
 • Russland
  Nyttårsfeiringen er viktigst. Da står gjerne «sild under pels» på bordet. Det er en smakfull salat som inneholder norsk sild.

(Kilde: Sjømatrådet)

Forsker Finn-Arne Egeness ved Nofima har kartlagt det brasilianske markedet i flere år. Blant annet gjennom markedsundersøkelser, forbrukerundersøkelser og besøk hos supermarkedkjeder.

- Norsk klippfisk er spesielt populært i jula og påsken i Brasil. I høytidene vil brasillianerne lage maten fra grunnen av. Derfor kjøper de fullsaltet norsk klippfisk som de må vanne ut hjemme.

- Utvanningen er en viktig del av forberedelsene til julemåltidet. Kanskje fordi man da har bedre tid enn ellers, sier Egeness.

Opprinnelig handlet tradisjonen med «bacalhau» ved jul og påske om religion. Fisk var et alternativ til rødt kjøtt som den katolske kirke forbød på enkelte merkedager.

Men etter hvert har det blitt en mattradisjon som står på egne bein.

- Én av ti brasilianere spiser «bacalhau» en eller flere ganger i måneden. Resten spiser det noen få ganger i året, og da som regel ved jul og påske. Dette handler både om økonomi og tradisjon.

- Den største barrieren er utvilsomt at prisen oppleves som høy for den jevne forbruker. En god «bacalhau» er ofte 20-30 prosent dyrere enn en god indrefilet. Det gjør at «bacalhau» oppleves som festmat av de fleste, sier Johnny Håberg, som er Norges sjømatråds utsending i Brasil.

Bare i september og oktober eksporterte norske bedrifter klippfisk for nesten 300 millioner norske kroner til Brasil.

Torsk mest populært

- Det er store variasjoner i kjøpekraften. De rikeste spiser klippfisk av norsk torsk, mens andre gjerne spiser klippfisk av sei, som er rimeligere.

- Men betalingsvilligheten stiger ved spesielle anledninger. Mange som kun har råd til klippfisk av sei på hverdager, kjøper klippfisk av torsk til jul, sier Egeness.

- Alle familier har sin egen tradisjon. Det er ikke slik at alle brasilianere spiser den samme «bacalhau»-retten til jul. Noen familier sitter rundt bordet og spiser julemiddagen litt slik vi gjør det i Norge. Men de fleste liker det litt mer uformelt. De serverer da noe som ligner et koldtbord med mange typiske juleretter som kalkun, skinke og en eller flere «bacalhau»-retter, sier Johnny Håberg.

Ny konkurrenter

Norsk klippfisk i brasiliansk supermarked. (Foto: Finn-Arne Egeness/Nofima)

Supermarkedkjedene er de viktigste utsalgsstedene for klippfisk i Brasil. Klippfisk er blitt tilgjengelig i stadig større deler av året enn bare i sesongtoppene jul og påske.

Til tross for at utvanningen er en viktig del av klippfiskmåltidet i jula, truer mer bekvemmelige produkter posisjonen til norsk klippfisk utenom høysesongen.

I 2011 kjøpte brasilianske forbrukere rundt 4 500 tonn fryst utvannet torsk. Det tilsvarer 10 prosent av markedet for klippfisk i Brasil. Ser vi utelukkende på markedet for klippfisk av torsk, har fryst utvannet torsk tatt 20-25 prosent av markedet.

- Bekvemmelighet er den viktigste forklaringen på at disse produktene har vokst så raskt. Fryst utvannet fisk kan tilberedes etter tining. En trenger dermed ikke å planlegge måltidet flere dager på forhånd. Men i jula skal det være fullsaltet norsk klippfisk, forteller Egeness.

Powered by Labrador CMS