Ny teknologi i torsketrålere kan gi 200 millioner årlig

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha kartlagt utviklingen i den norske torsketrålflåten har forskere funnet stort behov for ny teknologi. Arbeidet er utført av Nofima, som er partner i CRISP, et senter for forskningsdrevet innovasjon.

Ved å innføre ny teknologi på trålerne vil kvaliteten på fangsten forbedres, og dermed også sluttproduktet. Dette kan øke fangstverdien med hele 200 millioner kroner i året.

Den nye teknologien kan for eksempel gå ut på å holde fisken levende om bord, eller innføre nye og forbedrede produksjonslinjer. Allikevel må vi nok vente før vi ser forbedringene på plass i norske trålere. Flåten er i gang med å fornyes og teknologien er enda langt fra klar, det vil være neste generasjon med trålere som kan oppgraderes med ny teknologi.

Med store omstruktureringer de siste 20 årene er torskeflåten en viktig del av den norske sjømatnæringen. I 2010 fanget de torsk til en verdi av 2,6 milliarder kroner. Omorganiseringen har hatt som mål å redusere antall trålere samtidig som man øker effektiviteten blant de gjenværende. (forskning.no/KdlC)

Powered by Labrador CMS