Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

På søndag ble 751 representanter valgt til EU-parlamentet av borgerne i samtlige medlemsland. Hva vil valgresultatet bety for de ulike nasjonenes politikk? (Foto: David Iliff / Wikimedia commons / Lisens: CC-BY-SA 3.0)

Hvordan vil EU-valget påvirke nasjonal politikk?

PODCAST: Og hvorfor blir en valgoppslutning på litt over 50 prosent sett på som en seier i EU? Det svarer Guri Rosén på i denne podcastepisoden.

Europaparlamentet er en av EUs institusjoner. Her vedtas EUs lover og budsjett. Parlamentet består av 751 representanter som velges hvert femte år. Borgere i EUs medlemsland har stemmerett.

Søndag i forrige uke ble valget arrangert og nå på mandag var resultatene klare. Ifølge nrk.no har EU- og innvandringskritiske partier fått større oppslutning, mens grønne partier gjør sitt best valg noen gang.

Nå går det mot nyvalg i Hellas fordi regjeringspartiet Syriza gjorde et dårlig valg til Europaparlamentet. Det samme kan skje i Italia etter høyrepartiet Ligaen og Matteo Salvini gjorde et veldig godt valg.

– Dette er en spennende og til dels ny dynamikk vi ser nå. Det at et valg til Europaparlamentet påvirker nasjonal politikk i det omfang vi er vitne til nå, må sies å være nytt, sier forsker Guri Rosén ved OsloMet. Hun forsker på EU og har fulgt EU-valget tett.

I denne podkastepisoden forteller hun om hvorfor en valgoppslutning på litt over 50 prosent blir sett på som en seier i EU. Hvilke konsekvenser vil høyrepopulistenes fremgang få? De grønne partiene gjorde også gode valg, er det en ny generasjon velgere som stemmer miljøpartiene inn?

Og til slutt, hvorfor har nordmenn vært så interessert i dette valget i år?

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS