Edderkoppkannibalisme også hos hanner

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte mannlige edderkopper foretrekker å spise sine partnere fremfor å parre seg med dem.

Edderkoppen den sorte enke, har fått sitt navn på grunn av den populære oppfatningen om at hunnene spiser sine parringspartnere etter akten. Nå viser imidlertid en ny studie at også enkelte mannlige edderkopper liker å spise det motsatte kjønn.

Studien er utført av Lenka Sentenska og Stano Pekar fra Masaryk University i Tsjekkia og har funnet at det er mer sannsynlig at mannlige edderkopper fra arten Micaria sociabilis spiser sine partnere enn omvendt.

Vanligvis er det hunnenes valg av partner som er den avgjørende faktoren for hvor suksessfulle hannene er når det gjelder parring. Seksuell kannibalisme er en form for kvinnelig valg av partner hvor mannlige partnere av lav kvalitet har større sjanse for å bli spist.

Det er dog lite bevis for hvordan hanner noen ganger dikterer partnervalg. Forskerne hevder at hos arten Micaria sociabilis er den motsatte seksuelle kannibalismen et uttrykk for mannlig partnervalg.

Studien fant at kannibalismen fant sted tidlig etter første kontakt og før en eventuell parring. Funnene tyder også på at størrelsen på de mannlige edderkoppene dikterte graden av aggresivitet.

– Vår studie gir innsikt i et uvanlig parringssystem som skiller seg markant ut fra den generelle modellen. Også hanner kan velge sin potensielle partner, og i enkelte tilfeller presenterer de valget sitt like ekstremt som hunner ved å kannibalisere uønskede partnere, skriver forfatterne av studien.

Studien er publisert i tidsskriftet Behavioral Ecology and Sociobiology. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS