null (Foto: Colourbox)
null (Foto: Colourbox)

Skorpion ofrer hale og rumpehull under flukt

Skorpioner kan kvitte seg med halen hvis de føler seg truet. Men det koster dem også anus, og derfor dør de innen åtte måneder, viser ny studie.

De fleste vet at firfisler kan kvitte seg med halen hvis et rovdyr får fatt i den. Men nå har forskere oppdaget at en rekke søramerikanske skorpioner kan gjøre det samme – og mer til.

14 av disse artene kan nemlig kvitte seg med halen, sammen med anus, for å komme seg unna. Halen fortsetter å bevege seg for å lokke til seg rovdyret. Dette kan du se i videoen nederst i artikkelen.

Selv om sårene gror raskt, er det store ulemper ved manøveren. Uten halen kan ikke skorpionen jage større bytte, og det blir vanskelig å kvitte seg med avføringen. Det viser en ny studie som nylig er utgitt i tidsskriftet Plos One.

Overlevelse viktigere enn forstoppelse

Skorpionene i studien overlevde i høyst åtte måneder etter å ha gitt slipp på hale og anus. Alle led av oppsvulmede mager på grunn av ekskrementer som ikke kom ut.

Skorpionene kunne fortsatt jakte på mindre bytter, og hannene kunne fortsatt pare seg. Derfor mener forskerne at offeret er lønnsomt i et evolusjonært perspektiv.

Video: Plos One

Referanse:

Camilo I. Mattoni mfl: Scorpion Sheds ‘Tail’ to Escape: Consequences and Implications of Autotomy in Scorpions (Buthidae: Ananteris), PLOS One, januar 2015, doi: 10.1371/journal.pone.0116639.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS