Det kan være vanskelig å si nei når katten ber om mat

Hva skjer egentlig med katten når den blir overvektig?

Det kan være vanskelig å ikke mate dyr som maser, men det er viktig å la være, ifølge ny forskning.

De fleste som har kjæledyr, har opplevd masing om mat. Selv om dyret nettopp har spist.

Mange av oss gir etter og flere dyr har nesten ubegrenset tilgang til mat. I en ny studie viser amerikanske forskere hva som skjer med helsa til katten når den får i seg for mye mat.

Får i seg mindre næring

Forskerne ved University of Illnois har sett på hva som egentlig skjer i fordøyelsessystemet når katter spiser for mye. De så på 11 voksne, kastrerte hunnkatter. Kattene fikk først vanlig tørrfôr og etter to uker fikk de spise så mye de ville.

Når kattene fikk ubegrenset tilgang på mat, så spiste de mer og la på seg.

Forskerne fant ut at overvektige katter vil spise enda mer, og kroppen vil ikke ta til seg like mye næring fra maten. Maten går igjennom fordøyelsessystemet fortere.

Forskerne skriver at de var overrasket over at kattenes aktivitetsnivå ikke endret seg. Det tror de kan være fordi det kan være forskjell på kattene og hvor flinke eierne er til å holde dem i aktivitet

Mat kan være motivasjon til å aktivisere katter.

Hvordan kan man se om en katt er overvektig?

Det er ikke alltid så lett å se om katten er overvektig, særlig når katten har mye pels.

Øystein Ahlstrøm er professor ved NMBU og forsker på dyrs ernæring og fysiologi.

– En normal katt bør veie 4-6 kilo. Hannkatten er som regel litt større enn hunnkatten. Ulike raser varierer i kroppsvekt og man kan undersøke katten ved å kjenne langs siden for å se hvor tydelig ribbeina kjennes, forklarer han.

Det finnes også noe som heter body condition score, som er en skala over vekt hos katt. Skalaen går fra 1 til 9 og 5 er den ideelle vekten til en voksen katt. Skalaen kan minne om BMI hos mennesker. 

– Hvis du har muligheten til det, kan du se på foreldrene til katten og se på hvor store de er i voksen alder og sammenligne det med egen katt. En ærlig veterinær vil også kunne si om katten er overvektig, sier Ahlstrøm.

Begrense tilgang til mat

I den nye studien sammenlignet de amerikanske forskerne vekten til kattene når de hadde fri tilgang på mat og når de ikke hadde det. Forskningen viste tydelig at fri tilgang på mat vil gjøre katten overvektig.

– Det kan være en god ide ved slanking å ikke la foret stå framme hele tiden, såkalt tidsbegrensa foring. For eksempel en halvtime to ganger om dagen, forteller Ahlstrøm.

For eiere med utekatter kan dette være vanskelig fordi de kan skaffe seg mat gjennom jakt eller andre steder.

Fettlever

Fettlever (Hepatic Lipidosis) er en leversykdom som overvektige katter har større sjanse for å få. Ofte kan katten få symptomer som minner om anoreksi hos mennesker. Leveren vil da ta energi og næring fra andre steder i kroppen. Overvektige katter vil da få store mengder med fett i leveren. 

Heldigvis er sykdommen mulig å kurere ved hjelp av veterinær, men det er krevende. Katten må ofte mates med tube i flere uker. 

Vektnedgangen bør foregå gradvis

Skal man slanke en overvektig katt, kan det være lurt å kontakte en veterinær. Det kan nemlig være en tidkrevende og vanskelig jobb.

– Hvis du ønsker å slanke en overvektig katt, må det gjøres over flere måneder hvor du hele tiden må passe på slik at den går litt ned i vekt hver uke. Ved for brå og kraftig slanking kan katten utvikle fettlever som er en alvorlig sykdom.

Ahlstøm sier at en katt bør gå ned rundt 1 prosent av kroppsvekta si hver uke når den slanker seg.

Overvekt kan føre til alvorlige sykdommer

Ofte er det kastrerte innekatter som har størst sannsynlighet til å bli overvektig. De er i mindre fysisk aktivitet enn katter som er ute.

– Steriliserte innekatter katter er naturlig i mindre fysisk aktivitet og har nedsatt energibehov og er mer utsatt for å bli overvektige enn intakte katter som har mulighet til å være ute.

Overvekt hos katter kan føre til flere sykdommer. De kan få mange av de samme livsstilssykdommene som mennesker kan få.

Det betyr at de kan få alt fra diabetes, hjerte- og karsykdommer og leddproblemer til leversykdom.

Kilder:

Danielle L. Opetz m. fl: Effects of overfeeding on the digestive efficiency, voluntary physical activity levels, and fecal characteristics and microbiota of adult cats, Journal of Animal Science, september 2023

Les mer om sykdommen fettlever hos Illinois College of Veterinary Medicine

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS