Denne artikkelen er produsert og finansiert av Høgskolen i Innlandet - les mer.

Hunder kan få i seg parasitten om de spiser rått slakteavfall fra en elg med dvergbendelmark.
Hunder kan få i seg parasitten om de spiser rått slakteavfall fra en elg med dvergbendelmark.

Ber elgjegere være på vakt mot parasitt: – Ikke la hunden få tak i slakteavfallet

Parasitten ble første gang påvist i Norge i fjor. Nå ber de elgjegere om hjelp. 

Årets elgjakt er i gang. Under fjorårets jakt ble det påvist dvergbendelmark hos en elg skutt i Stor-Elvdal. Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet ber nå jegerne hjelpe til med å kartlegge utbredelsen av denne parasitten her til lands.

Parasitten (Echinococcus canadensis G10) kan smitte fra ulv og andre hundedyr til hjortedyr. Det igjen kan utvikle parasittblærer i indre organer, særlig i lungene. Den kan også smitte til mennesker og føre til sykdom, men dette skjer svært sjelden.

Informasjonen forskerne får fra jegere i høst vil være viktig, ifølge Andrea Miller, førsteamanuensis ved Institutt for skog- og utmarksfag ved Høgskolen i Innlandet.
Informasjonen forskerne får fra jegere i høst vil være viktig, ifølge Andrea Miller, førsteamanuensis ved Institutt for skog- og utmarksfag ved Høgskolen i Innlandet.

– Parasitten er påvist årlig i Finland og mer sporadisk i Sverige, men utbredelsen i Norge vet vi foreløpig lite om. Gjennom informasjonen vi får fra jegere i høst, skal vi få kartlagt dette bedre, sier Andrea Miller, forsker ved Institutt for skog- og utmarksfag ved Høgskolen i Innlandet.

Parasittblærene kan ligge både i ytterkant av lungene og lenger inn i organet. De er fylt av klar væske og kan være av ulike størrelser og antall.

Jegere må melde fra

Forskerne går nå ut med informasjon til jegere der de ber dem se etter væskefylte blærer i kjøtt eller indre organer. 

Jegerne bes gjøre seg kjent med hvordan lungene og leveren til elgen kjennes ut for å lære seg å oppdage om en elg er infisert. De har plikt til å melde fra til Mattilsynet ved funn.

Oppfordringen gjelder de som jakter i den delen av Østlandet hvor utbredelsen av ulv og elg overlapper.

Hvis hunden får i seg slakteavfall kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær, sier Andrea Miller.
Hvis hunden får i seg slakteavfall kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær, sier Andrea Miller.

Jakthunder kan også være en smittespreder:

– Hundene kan få i seg parasitten om de spiser rått slakteavfall fra en elg med dvergbendelmark. Voksne ormer utvikler seg i tarmen til hunden og skiller ut egg i avføringen. Det er disse eggene som kan være smittsomme til mennesker. For å unngå smitte til mennesker, er det derfor viktig å hindre hunder i å få tak i slakteavfallet, sier Andrea Miller.

Hvis hunden får i seg slakteavfall, kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær, sier hun.

Viktig med mer kunnskap

Innsamlingen nå i høst bidrar til et pilotprosjekt som forskerne vil utvikle videre etter denne jaktsesongen.

Når de har dannet seg et bilde av utbredelsen, kan forskerne begynne å svare på andre spørsmål som hvordan parasitten faktisk overføres mellom ulike dyr og hvilke faktorer i miljøet som bidrar til dens overlevelse og utbredelse, forteller forskeren.

Parasitten har liten betydning for ulv og hund, men det er uklart hvilken betydning den har for elgen. Noen studier på elg i Nord-Amerika viser at smittet elg er mer utsatt for å bli tatt av rovdyr eller bli felt i jakt.

– Utvikling av parasittblærer i lungene og leveren vil antageligvis påvirke tilstanden til elgen, men vi vet ikke i hvilken grad. Smittede lunger og lever som sendes inn til analyse vil også bidra til vår kunnskap om hvordan parasitten påvirker elgen. Også for å vurdere tiltak for å redusere risikoen for smitte til mennesker er det viktig med kunnskap om parasitten, sier Andrea Miller.

Powered by Labrador CMS