Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Regnesentral - les mer.

Mobilitetsdata er data som handler om hvor, når og hvordan mennesker forflytter seg i et gitt område og tidspunkt.

Digital sporing hjalp myndighetene med å beregne koronasmitte

PODCAST: Forskerne var raskt ute da myndighetene trengte hjelp.

– Det er jo ikke sånn at vi ikke har drevet med mobilitetsdata før. Vi har vært involvert i å modellere smittespredning i andre land som Pakistan og Bangladesh, så vi visste jo at dette kan vi.

Mobilitetsdata er data som handler om hvor, når og hvordan mennesker forflytter seg i et gitt område og tidspunkt. Det gir en unik informasjon i sanntid.

Registreringen skjer når en mobiltelefon kobler seg til en basestasjon, og senere kobler seg til en ny basestasjon, da vet man at det har skjedd en forflytning.

Ved å følge slike forflytninger kan man beregne hvordan mennesker beveger seg.

Hadde allerede etablert et samarbeid

Da dataene begynte å tikke inn i begynnelsen av mars, hadde Kenth Engø-Monsen i Telenor Research kontaktnettet klart fordi de allerede hadde et etablert samarbeid med Arnoldo Frigessi i Big Insight og Birgitte F. de Blasio ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Big Insight er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) ved Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral, der sistnevnte er vert for senteret. Senteret er finansiert av Forskningsrådet for perioden 2015–2023.

Senteret lager innovative løsninger for datadrevne utfordringer både i privat og offentlig sektor. Partnerne utvikler i samarbeid originale maskinlæringsmetoder og bruker analytiske verktøy for å trekke ut kunnskap fra komplekse data.

– Jeg er overbevist om at det at vi har snakket sammen og samarbeidet før, gjorde at ting gikk veldig fort denne gangen. Fra det øyeblikket jeg hadde det første datasettet i hendene gikk det veldig kort tid til Solveig Engebretsen som er forsker ved Norsk Regnesentral, hadde satt opp den første modellen sammen med gjengen fra FHI, forteller Engø-Monsen.

Helsedata kombinert med mobilitetsdata viste seg å bli svært så nyttig i arbeidet for å forutse hvordan koronasmitte kan spre seg i befolkningen og nå er hele Norge blitt kjent med R-tallet som er et av produktene av modelleringen.

Programleder Anders Løland med podcastgjest Kenth Engø-Monsen fra Telenor Research.

Forskning som beredskap

I en tidligere episode av podcast-serien Sannsynligvis VIKTIG snakket Arnoldo Frigessi, lederen av forskningssamarbeidet Big Insight, om hvordan forskning også kan være beredskap.

– Det Telenor Research har bidratt til her er nettopp forskningsberedskap i praksis, sier Anders Løland, assisterende forskningssjef i Norsk Regnesentral og programleder for Sannsynligvis VIKTIG.

– Det at Big Insight er et samarbeid som skal leve i mange år, har gjort det mulig å jobbe langsiktig. Modellene for smittespredning ble forsket frem og testet ut og lå der klare da behovet for å bruke dem på data for norske forhold dukket opp med denne pandemien. Vi var i gang med smitteberegning mye tidligere enn mange andre land fordi vi hadde dette samarbeidet allerede, forklarer han.

– Vi i Telenor Research må jo innse at vi bare er enn liten brikke i dette, og at det felles målet er å lage noe som virkelig påvirker samfunnet i Norge, sier Engø-Monsen.

Hør hele podcast-episoden her:

Powered by Labrador CMS