Farlig fyll for unge jenter

Ei skikkelig fyllekule ser ut til å skade arbeidsminnet hos både voksne og unge. For tenåringsjenter er det ekstra ille, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan nok kjennes ut som om konsekvensene av ei real rotbløyte glir over når fyllesjuka letner sånn utpå søndagen. Men den gang ei, sier ny forskning som nå publiseres i tidsskriftet Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ifølge forfatterne er det allerede vist at både ungdom og voksne blir en smule myke i knotten etter en fuktig aften. Det er spesielt det såkalte arbeidsminnet, knyttet til romsansen, som får gjennomgå.

Skader i dette hjerneområdet kan for eksempel gå ut over evnen til å kjøre, resonnere rundt former i rommet, drive med sport, lese kart og å huske hvordan man kommer seg fra A til B.

Og nå antyder altså nye resultater at unge jenter er spesielt utsatt for alkoholens effekter. Forskerne mener etterdønningene etter et feminint fylleslag kan plaske rundt i pappen i måneder etter at siste drink er tømt.

Sårbare jenter

I utgangspunktet bør alle unge være varsomme med ildvannet, mener Susan F. Tapert fra University of California, San Diego.

Sammen med kollegaene har hun undersøkt hva alkoholen gjør med hodene til 95 unge. Tenåringene var mellom 16 og 19 år, og hadde varierende, men vanlig erfaring med alkohol.

(illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Alle ungdommene svarte på spørsmål om rusmiddelbruk og gikk igjennom nevropsykologiske tester. I tillegg måtte de løse arbeidsminneoppgaver mens hjernene deres ble skannet i en fMRI-maskin.

Resultatene viste at det var forskjell på hjernene til ungdommer som drakk mye og de som ikke drakk. Fyllefantene hadde mindre aktivitet i flere hjerneområder under oppgaveløsingen. Og utslagene var absolutt størst hos jentene.

- Dette antyder at kvinnelige tenåringer kan være spesielt sårbare overfor den negative effekten av tung alkoholbruk, sier Susan F. Tapert fra University of California, San Diego i en pressemelding.

Og virkningen varer.

- Lenge etter at en ung person nyter den raske tilfriskningen fra fyllesyke, viser studien at risikoen for den kognitive funksjonen og hjernefunksjonen består, sier Tapert.

Farlig for alle

Forskerne mener resultatene viser at det er viktig å forske på hvordan ilddrikken virker på menn og damer hver for seg. Jentenes hjerner ligger ett til to år foran guttenes i utvikling, og dessuten kan hormonnivåer og metabolisme påvirke drikkens effekt i kroppen.

Men forskerne understreker likevel at sjøslag er en risikosport for alle unge.

- Selv om tenåringer kan se ut som om de er voksne, fortsetter hjernen en betydelig utvikling og modning, spesielt i de frontale hjerneregionene som er forbundet med tanker på høyere nivå, som planlegging og organisering, sier Tapert.

- Tung alkoholbruk kan forstyrre normal vekst i hjernecellene i ungdomstida, spesielt i disse frontale hjerneområdene, som kan forstyrre tenåringenes yteevne innen skolen og sport.

Referanse:

Susan F. Tapert, Lindsay M. Squeglia, Alecia Dager Schweinsburg & Carmen Pulido, Adolescent Binge Drinking Linked to Abnormal Spatial Working Memory Brain Activation: Differential Gender Effects, Alcoholism: Clinical & Experimental Research, 15. juli 2011

Powered by Labrador CMS