Annonse

Wikipedia gir formidlingspoeng

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En gruppe stipendiater på Institutt for Informatikk har satt av hele uken for å skrive Wikipedia-artikler.

– Da jeg så hvilken tilstand norsk Wikipedia var i, ble jeg i grunnen ganske sjokkert, forteller Siv Hollup ved Institutt for Informatikk. Hun ble inspirert av debatten som raste i vår om forskere er flinke nok til å bidra i media og på Wikipedia med forskningen sin, og hun spurte instituttet om det lot seg gjøre å skrive Wikipedia-artikler i stedet for kronikker, og få formidlingspoeng for dette.

Til sammen er det seks stipendiater i bioinformatikk og molekylærbiologi som nå sitter rundt et bord i Datablokken ved Høyteknologisenteret og hamrer ut forskning til folket. I popularisert form, selvfølgelig.

– For akademikere er det ikke noe problem å bruke engelsk wikipedia. Men målgruppen vår er vanlige folk. Det er vanskelig nok å skulle lese noe om et fagfelt man ikke kjenner om man ikke skal gjøre det på engelsk også, sier Hollup.

De påpeker også at artiklene ikke er ment å være for andre forskere, men ett av målene er å introdusere gode kilder i artiklene, slik at interesserte blir pekt videre i riktig retning.

Instituttleder Torleiv Kløve ved Institutt for Informatikk er heller ikke i tvil om at forskere har en rolle å spille på Wikipedia. – Det er en del av jobben vår på universitetet å drive formidling. Når vi har fått et medium som Wikipedia der hvem som helst kan bidra, er det ikke urimelig at vi som har noe å bidra med gjør oss nytte av det mediet, sier han. Han mener også det er en fornuftig måte å formidle sentrale begreper innenfor faget til allmenheten på.
 

Bildet: Wikipediateamet, avdeling Høyteknologisenteret: Fra venstre: Susanne Balzer, Siv Hollup, Pawel Sztromwasser, Håvard Henriksen, Edvin Fuglebakk og Anne-Kristin Stavrum. (Foto: Walter N. Wehus)

Powered by Labrador CMS