Sunn sol beskytter hjertet

 Sola får kroppen vår til å lage vitamin D. Nå tyder ny forskning på at nettopp dette vitaminet beskytter mot hjertesvikt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er vel bedre enn en vitenskapelig unnskyldning for å slagne seg i sola?

Skal vi tro resultatene fra senere tids forskning, har vi nettopp fått et slikt påskudd. Resultater fra flere land tyder på at vitamin D kan gi både sterkere skjelett, bedre immunsystem og beskyttelse mot noen former for kreft.

Og nå melder altså amerikanske forskere at vitaminet også kan brukes til å forebygge og behandle hjertesvikt.

Men sola bare er sunn i passelige doser. Overdreven grilling av skrotten kan føre til både rynker og hudkreft.

Hjertesvikt

Rundt 100 000 nordmenn lever med diagnosen hjertesvikt. De har hjerter som av ulike årsaker har nedsatt pumpeevne, slik at organet ikke lenger klarer å frakte nok oksygen til cellene i kroppen.

Kroppen må sikre seg at de viktigste organene – som hjertet og hjernen – får nok oksygen, og det betyr at blodstrømmen til lever, nyrer, hud, muskler og andre mindre livsviktige kroppsdeler, blir mindre.

I tillegg begynner hjertet å vokse, fordi kroppen prøver å bøte på den manglende pumpeevnen. Til sammen fører forandringene i kroppen til mange ulike plager, fra tungpustethet til væskesamlinger i lemmer og lunger. Av alle dødsfall i Norge, skyldes ett av tre hjertesvikt.

Men etter eksperimenter på rotter med hjertesvikt, mener altså Robert U. Simpson og kollegaer fra University of Michigan at D-vitamin kan brukes både til å forebygge og behandle tilstanden.

Hjertesyke rotter

Forskerne brukte en type forsøksrotter som lett utvikler hjertesvikt. Halvparten av dyra ble satt på en diett med mye salt, noe som forverrer situasjonen for hjertet, mens resten fikk normalt kosthold.

Halvparten av både saltgruppa og gruppa med normal kost fikk i tillegg tilskudd av aktive D-vitaminer.

Etter 13 uker viste det seg at de saltknaskende rottene på vitaminer hadde vesentlig færre indikasjoner på hjertesvikt, enn de saltspisende gnagerne som ikke fikk vitaminer. Lignende effekter viste seg også i gruppene på normal diett.

- Mennesker med hjertesvikt eller risiko for hjertesvikt vil antageligvis trenge medisiner lagd av stoffer som ligner på D-vitamin, og som vil gi en kraftigere vitamin D-effekt i hjertet, sier Simpson i ei pressemelding.

Men friske mennesker som bare vil være føre var, skal slett ikke fnyse av noen små tiltak i hverdagen.

- Det å ta vitamin D-tilskudd, eller for mange, å bedrive litt trygg soling, er helt klart et godt alternativ for folk som ønsker å holde hjertet friskt, sier Simpson.

Referanse:

Forskningen til Robert U. Simpson skal publiseres i Journal of Cardiovascular Pharmacology, i juli 2008.

Lenker:

Nasjonalforeningen for folkehelsen: Hjertesvikt

Powered by Labrador CMS