Oregano mot omgangssyke

Helt vanlig krydder kan bli vårt neste våpen mot noroviruset, håper forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oregano. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Vi er i krig. Nå vinterstid går det knapt en uke mellom hver gang vi hører nye rykter om at ett eller annet av fiendens kompanier ligger i bakhold:

Nabofamilien lå slått ut av omgangssyke sist uke. Og nå forteller poden lykkelig at lille Nora på barnehagen kasta opp over hele garderobegulvet. Skrekk og gru.

Men fatt mot. Forskerne øyner nemlig et nytt våpen mot denne ubehagelige vinterplagen:

Oregano.

Bryter ned proteinskjold

Jepp, sånn oregano som vi drysser over pizzaen.

Eller for å være mer presis: Den aromatiske oljen som finnes i denne veksten. Forskere har nemlig funnet ut at oljen inneholder et stoff som skader norovirus – det vanligste omgangssykeviruset.

Det ser ut til at stoffet – kalt carvacrol – bryter ned det sterke skjoldet av proteiner som dekker utsida av viruset. Dette åpner viruset opp slik at andre stoffer kan trenge inn og drepe det, står det i ei pressemelding fra tidsskriftforlaget Wiley.

Rensemidler

Forskerne ser for seg at det med tida vil gå an å lage rensemidler som kombinerer carvacrol med andre stoffer som knekker de blottlagte virusene.

Portrett av fienden: noroviruset. (Foto: GrahamColm/Wikimedia Commons)

Og gudene skal vite at vi trenger nye våpen mot disse mikrobene. Vi har nemlig ikke så mange gamle.

De knøttsmå beista er forbløffende hardføre og tåler til og med sprit. De kan henge rundt i ukesvis på doseter og dørklinker, i påvente av en eller annen nyttig idiot som glemmer å vaske hendene før lunsjen.

Utvikler ikke motstandskraft

Omgangssykevirusene har en usannsynlig evne til å smitte, og bare ti stykker av dem er nok for å slå ut en diger mann.

Og til alt overmål endrer de seg fort nok til at immunsystemet vårt ikke husker dem neste gang en runde magasjau feier igjennom nabolaget.

Carvacrol kommer de seg imidlertid ikke unna, tror forskerne.

Stoffet virker nemlig på en slik måte at det er svært lite sannsynlig at virusene skal utvikle motstandskraft mot midlet. 

Men om du tenker at en godt krydret pizza eller to skal hjelpe deg igjennom årets sykesesong, blir du nok skuffa.

Forskningen sier ingenting om at oregano kan brukes som forebyggende medisin, så foreløpig må du nøye deg med å bruke urten for smakens skyld. 

Referanse:

D.H. Gilling, M. Kitajima, J.R. Torrey, K.R. Bright, Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus, Journal of Applied Microbiology, 12. februar 2014.

Powered by Labrador CMS