Blir du smittet av vanlig sesonginfluensa, blir du syk ganske raskt. Det tar noe lenger tid fra smitte til sykdom med det nye koronaviruset.

De fleste som blir smittet av koronaviruset, får symptomer i løpet av fem til tolv dager

Men tiden fra vi blir smittet til vi blir syke varierer mye fra person til person.

Nesten alle, 98 prosent, som utvikler symptomer, vil merke dem i løpet av de 12 neste dagene etter at de har blitt smittet.

Dette viser en ny studie basert på informasjon fra 181 personer som er bekreftet smittet av viruset i provinsen Hubei i Kina. Byen Wuhan er hovedstad i denne provinsen.

Uklart hvor mange som smittes

Medianen for antall dager det tok før de smittede personene fikk symptomer, var på 5,1 dager.

Men det er fortsatt uklart hvor mange som smittes som utvikler symptomer.

Forskerne tror at de fleste bare utvikler milde symptomer. Noen vil være bærere av viruset, men ikke bli syke.

Folk anses å være mest smittsomme når de har åpenbare symptomer, som hoste og feber.

Fornuftig med 14 dager i karantene

Den nye studien viser at for hver 10 000 som satt i karantene i 14 dager var det bare rundt 100 personer som utviklet symptomer etter at karantenetiden var over.

Dette viser at en karantenetid på 14 dager er fornuftig.

Det sier Justin Lessler ved Johns Hopkins Bloomberg School Public Health til avisa The Guardian. Han er hovedforfatteren av studien.

14 dagers karantene er den offentlige anbefalingen fra mange helsemyndigheter rundt omkring i verden, også her i Norge.

forskning.no skrev nylig om en studie som har sett på risikofaktorer hos 191 alvorlig syke korona-pasienter som ble lagt inn på sykehus i Wuhan-området. Der fant forskerne at én av pasientene var smittsom i hele 37 dager.

Ligner på tidligere SARS-virus

Det er viktig for forskerne og helsemyndigheter å vite noe om inkubasjonstiden, altså den tiden som går fra en person blir smittet til sykdommen gir symptomer. Dette kan hjelpe til med å forutsi dynamikken i utbruddet og gjøre det enklere for myndighetene å utforme effektive kontrolltiltak, som for eksempel karantene.

WHO har tidligere anslått inkubasjonstiden til å være mellom fem og seks dager, men at den kan variere fra 0-14 dager. Denne studien bekrefter altså dette.

Inkubasjonstiden for dette nye viruset, som heter SARS-CoV-2, er omtrent den samme som for SARS-CoV. Dette viruset forårsaket et stort utbrudd i Sør-Kina og Hong Kong i 2002-2004.

forskning.no skrev nylig at det er flere likheter mellom disse to virusene.

Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer for vanlig sesonginfluensa er vanligvis bare to dager, men kan variere fra én til fire dager, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Kilde:

Stephen A. Lauer m.fl: The Incubation Period of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) From Publicly Reported Confirmed Cases: Estimation and Application, Annals of Internal Medicine, 10. mars 2020

Artikkelen er oppdatert med en presisering i tittel 12.03.20 kl 18:23.

Powered by Labrador CMS