Uskadeliggjorde ebola med ett gen

Chicago (NTB-AFP): Forskere har ved hjelp av genteknikk greid å gjøre et eksemplar av det livsfarlige ebolaviruset uskadelig. Teknikken kan bli til stor hjelp i behandlingen av eller i utviklingen av en vaksine mot sykdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Viruset kan gjøres ufarlig gjennom fjerning av ett enkelt gen, skriver forskerne i en studie i det amerikanske vitenskapstidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Uten dette genet, som kalles VP30, kan ikke viruset vokse.

- Det endrede viruset viser ingen tegn til å vokse i noen normal celle, sier professor Yoshiro Kawaoka. Men hans kollega Susan Fischer-Hoch mener ifølge BBC at det trengs mer forskning før man kan snakke om et gjennombrudd.

Ebola-viruset dukket første gang opp i 1976, med utbrudd i Zaire (det nåværende Kongo) og Sudan. Senere har det vært sporadiske utbrudd av ebola i Elfenbenskysten, Gabon, Kongo og Uganda.

Mennesker som smittes av viruset, kan utvikle såkalt hemorrhagisk feber, med sterk sløvhet, oppkast og i noen tilfelle voldsomme blødninger. Dødeligheten ved ebola beregnes til mellom 50 og 90 prosent.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS