Annonse

Vellykket test i mennesker så langt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske bioteknologiselskapet PCI Biotech er i gang med å teste ut sin medisinleveringsteknologi for første gang i mennesker, melder Oslo Cancer Cluster (OCC).

Studien utføres på University College Hospital (UCH) i London og inkluderer for det mest pasienter med hode/hals kreft. Behandlingen av første dosegruppe i fase I/II studien til PCI er nå fullført, og så langt er det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger av behandlingen. I tillegg viser det seg at selv ved så lav dose som er gitt i dette forsøket, så blir kreftsvulstene mindre.

I studien behandles pasientene med økende doser av en fotosensitiser som PCI har utviklet sammen med en cellegift. Når fotosensitiseren aktiveres med lys blir mer cellegift tatt opp i cellen. Dette skjer ved en prosess som kalles endosomal frigjøring, og gjør at mer cellegift går inn i kreftcellene, såkalt målrettet terapi. Den første gruppen av pasienter behandlet med laveste dose av fotosensitiseren er nå ferdig.

Ifølge PCI Biotech er hovedmålet med studien er å finne den høyeste tolererte dosen av fotosensitiseren i kombinasjon med bleomycin. I tillegg er det viktig å finne ut av eventuelle bivirkninger og effet på kreftsvulster. Foreløpige resultater fra denne studien vil bli publisert i starten av 2010.

I PCI teknologien, som ble utviklet på Radiumhospitalet, brukes lys for å aktivere leveringen av legemidler, og teknologien kan brukes for målrettet å øke effekten av legemidlene ved belysning av spesifikke deler av kroppen (f.eks. kreftsvulster).

Teknologien passer godt for levering av cellegifter, og har også et stort potensial for levering av bioteknologiske legemidler, så som antistoffer, gener, siRNA og forskjellige typer nanopartikler.

Bildet: Det området eller organet som man vil at medisinen skal virke på belyses med rødt lys.

Powered by Labrador CMS