MMR-vaksinen virker også mot diaré og ørebetennelse

Antallet barn som havner på sykehus på grunn av vanlige infeksjonssykdommer kan reduseres, hvis flere blir vaksinert mot meslinger i tide, viser en ny studie. På verdensplan kan man redde millioner av liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har forskere funnet ut at vaksinen mot meslinger også kan beskytte mot en rekke vanlige infeksjoner. (Foto: Thor Nielsen/ Scanpix)

Fakta

MMR-vaksinen har siden år 2000 reddet mer enn ti millioner liv på verdensplan, anslår FN.

Et av organisasjonens utviklingsmål er å redusere barnedødeligheten i verden til to tredjedeler av nivået i 1990. Vaksinasjonsprogrammer er et av de mest effektive redskapene.

Kilde: www.un.org

Fakta

Vaksiner kan enten være levende eller døde:

Levende vaksiner beskytter mot kopper, meslinger, polio og tuberkulose. De består av en levende, men svekket, versjon av det viruset man vil beskytte mot. Når den sprøytes inn i kroppen, formerer viruset seg, og immunforsvaret danner antistoffer. Levende vaksiner virker som regel hele livet og skal derfor bare gis en gang.

Døde vaksiner består av døde sykdomsorganismer. De gis blant annet mot influensa, polio og hepatitt. For å oppnå den nødvendige reaksjonen fra immunforsvaret blir organismene blandet opp med støttestoffer som får kroppen til å danne antistoffer. Beskyttelsen fra slike vaksiner varer ikke så lenge som levende vaksiner, så man må ta dem flere ganger.

Hvis barnet ditt blir vaksinert mot meslinger, røde hunder og kusma – den såkalte MMR-vaksinen – får det samtidig beskyttelse mot en rekke infeksjonssykdommer.

Det tyder en ny studie på, som forskere ved Grundforskningscenter for Vitaminer og Vacciner ved SSIs Bandim Health Project i Danmark har gjort.

MMR-vaksinen stimulerer nemlig immunsystemet, noe som også beskytter mot infeksjoner som hvert år dreper millioner av barn på verdensplan, selv om de som regel blir friske igjen, i land som våre.

– Vaksinen reduserer antallet infeksjoner, som lungebetennelse, halsbetennelse, ørebetennelse og diaré, sier Signe Sørup, som er ph.d. i folkehelse på Statens Serum institut (SSI) i Danmark.

Vaksinerte barn blir sjeldnere innlagt

I Danmark vil over 150 barn hvert år kunne unngå å havne på sykehuset med infeksjoner hvis de får vaksinen før de fyller 16 måneder. Det konkluderer hun og kolleger basert på en undersøkelse av mer enn 43 000 innleggelser.

I dag er det bare halvparten av alle danske barn som blir vaksinert i tide.

– De barna som får vaksinen i tide, har 14 prosent færre innleggelser med infeksjonssykdommer enn andre, sier Signe Sørup.

MMR-vaksinen reduserer dødelighet

Også tidligere forskning har vist at denne vaksinen har positive bivirkninger.

En undersøkelse i det vestafrikanske landet Guinau-Bissau, utført av Signe Sørups kolleger fra SSI, viste i 2010 at vaksinen reduserer risikoen for å dø, ikke bare av meslinger, men også av andre infeksjonssykdommer, med omkring 30 prosent.

Særlig når det gjelder u-land og områder i krig er dette viktig kunnskap, sier Ib Christian Bygbjerg, som er professor på Københavns Universitets Institutt for Internasjonal Helse, Immunologi og Mikrobiologi. Han forsker blant annet på infeksjonssykdommer.

– Det kan ha mye å si at levende vaksiner som MMR ser ut til å beskytte mot lungebetennelse og diaré også, for dette er store dødsårsaker i fattige og krigsrammede land, sier Bygbjerg. (Se faktaboks om levende vaksiner)

På verdensplan dør 17–19 millioner mennesker hvert år av infeksjonssykdommer. Halvparten av dem er barn.

Levende vaksiner er skrøpelige

Mange av de infeksjonssykdommene MMR-vaksinen beskytter mot, kalles fattigdomssykdommer, forklarer Bygbjerg. For infeksjoner er spesielt farlige hvis man ikke har råd til å bli vaksinert, å ta bussen til sykehuset eller kjøpe medisiner.

Faren øker hvis man ikke har rent vann, elektrisitet, skikkelig mat og bor i overfylte boliger.

Dessverre er levende vaksiner vanskelig å få tak i i fattige og krigsherjede land som Syria og Afghanistan:

– MMR-vaksinen må være levende for å virke, men den dør når den blir utsatt for sol og varme. Det er problematisk i land hvor helsesystemet ikke fungerer.

– Den kan bli ødelagt hvis man mangler kjøleskap, hvis strømmen hele tiden går, eller hvis man må kjøre gjennom i ørkenen i en firehjulstrekker med vaksinen i en kjøleveske, og bilen bryter sammen underveis, sier Bygbjerg.

For få dansker blir vaksinert i tide

Også her hjemme er det mange foreldre som ikke følger myndighetenes vaksinasjonsanbefalinger. Ifølge SSI er det bare halvparten av alle danske barn som får MMR-vaksinen når de er 15 måneder.

Forskerne kjenner fortsatt ikke de biologiske mekanismene som gjør at vaksinen også beskytter mot andre sykdommer enn meslinger, kusma og røde hunder.

– Det arbeider vi må å finne ut, sier Signe Sørup.

Referanser:

Signe Sørup m.fl.:Live Vaccine Against Measles, Mumps, and Rubella and the Risk of Hospital Admission for Nontargeted Infection, JAMA (2014), DOI: 10:100

P. Aaby m. fl.:Non-specific effects of standard measles vaccine at 4.5 and 9 months of age on childhood mortality: randomised controlled trial, BMJ, DOI: 10.1136/bmj.c6495

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS