En meslingvaksine gjøres klar under et utbrudd i Mexico i 2011. (Foto: Reuters)

Meslinger svekker immunforsvaret

Den som blir smittet av meslinger er mer mottakelig overfor andre sykdommer i flere år.

I de siste månedene har det vært flere meslingutbrudd i Europa. Likevel er det stadig flere foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine. Dermed utsetter de både sine egne og andres barn for sykdommen.

Nå kommer en ny studie med tunge argumenter for vaksinen. Sykdommen fører nemlig ikke bare til meslinger, men svekker også immunforsvaret i flere år.

– Studien vår viser at meslinger er mye verre vi har antatt. Pasientene kan bli alvorlig syke av mange andre sykdommer. Derfor er det ekstremt viktig med vaksiner, skriver postdoktor Michael Mina fra Princeton University i en e-post.

Den nye studien er offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

Viktig forskning

Michael Mina undersøkte nasjonale databaser for andre sykdomsforløp enn meslinger i den perioden der vaksiner mot meslinger ble introdusert i Danmark, USA, England og Wales.

Dermed kunne han se hvordan det endret sykdomslandskapet.

Lone Graff Stensballe, som er forskningsleder ved BørneUngeKlinikken ved Rigshospitalet i Danmark, forsker på positive bieffekter av vaksiner.

Hun mener den nye studien er ekstremt viktig fordi vaksine er avgjørende for helsen til hele jordens befolkning.

– Det er en spennende studie. Dette understreker at det er viktig å bli vaksinert, sier Stensballe.

Rammer kroppens hukommelse

Den nye forskningen viser at meslinger forårsaker det forskerne kaller for «immunhukommelsestap».

Det vil si at sykdommen sletter hukommelsen til immunforsvaret, slik at kroppen ikke lenger kan kjenne igjen virus og bakterier den tidligere har hatt kontroll på. Resultatet er at personen lettere blir syk.

Meslinger angriper og ødelegger kroppens B- og T-celler, som fungerer som immunforsvarets hukommelse.

Minas undersøkelse viser at det i gjennomsnitt tar kroppen 2,5 år å komme tilbake på samme nivå som før infeksjonen med meslinger.

Beskyttes av vaksine

Vaksinen mot meslinger beskytter altså immunforsvaret. Det har ført til færre infeksjoner av Streptococcus pneumonia og Haemophilius influensae, samt virustypen RSV – og dermed færre tilfeller av sykdommer som lungebetennelse, blodforgiftning og bronkitt.

Vaksinen beskytter også mot diaré, som tar livet av mange barn i utviklingsland.

– Disse sykdommene lå bak nesten 50 prosent av alle dødsfall blant barn på grunn av smittsomme sykdommer før vaksinen ble tatt i bruk, skriver Michael Mina.

Lone Graff Stensballe mener vaksinen har enda flere fordeler.

– Vaksiner er i seg selv bra for immunforsvaret, uavhengig av beskyttelsen mot en bestemt sykdom. Dette kan vise seg å bli veldig viktig hvis meslinger blir utryddet. Hvis man slutter å bruke vaksinen, vil denne virkningen forsvinne, sier Stensballe.

Vaksine redder liv

Michael Mina mener at vaksinen mot meslinger er et enormt framskritt for folkehelsen. Før vaksinen var meslinger, ifølge forskeren, den viktigste årsaken til dødsfall fra sykdom blant barn.

– Når vi legger til disse andre virkningene, er vaksiner en av de viktigste årsakene til at det reddes barneliv i verden, skriver Mina, som mener bare antibiotika og rent vann er viktigere.

– Selv om studien viser sterke data, mangler vi fortsatt kunnskap om detaljene i koblingen fra meslinger til tap av B- og T-celler. Det håper jeg at kommende studier vil ta opp, forteller Mina.

Referanse:

Michael J. Mina m.fl: Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality, Science, 8. mai 2015

Powered by Labrador CMS