En av fire over 20 år kan ha mistet effekten av kusmavaksinen, og kan trenge påfyll. Det gjelder halvparten av vaksinerte over 30 år. (Foto: Colourbox)

HPV-vaksine med gode resultater i Australia

61 prosent færre tilfeller av kjønnsvorter meldt hos kvinner etter at tilbudet om gratis HPV-vaksine ble innført.

I 2007 var Australia et av de første landene som innførte tilbudet om gratis HPV-vaksine. Vaksinen beskytter mot humant papillomavirus, som kan føre til kjønnsvorter og i visse tilfeller - livmorhalskreft.

Viruset, som det finnes over 100 forskjellige typer av, smitter rundt 70 prosent av befolkningen i løpet av livet. 

En ny studie viser nå at tilbudet har hatt en enorm effekt for landets unge kvinner, hvor omlag 70 prosent av de er vaksinert.

Én million undersøkt

Forskere ved University of Sydney har gått gjennom over en million pasientmøter mellom 2000 og 2012 og sett hvordan antallet meldte tilfeller av kjønnsvorter har blitt drastisk redusert.

I 2007 ble det meldt om vorter i 4,33 av 1000 pasientmøter, mens i perioden 2008 til 2012, sank tallet ned til 1,67 per 1000.

Pasientene var unge kvinner i alderen 15 til 27 år, som potensielt kunne vært dekket av vaksinetilbudet.

Forskerne bak den australske studien er sikre på at funnene deres kan være med på å bevise nytten ved HPV-vaksinen.

- Programmet har vist seg å være en enorm suksess og en stor fordel for seksuell helse i Australia, og har tydelig vist seg å være verdt tiltaket, sier hovedforfatter Christopher Harrison i en pressemelding.

To år senere i Norge

I 2009 ble HPV-vaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge for jenter på sjuende klassetrinn. For jenter født i 2001 var vaksinedekningen på første dose på 85 prosent. Likevel meldes det at svært få er vaksinert her til lands, mye på grunn av uenighet om vaksinen burde tas i bruk eller ikke, men også fordi vaksinen kun tilbys til jenter i sjuende klasse, og ikke til kvinner i alderen 12 til 26 år.   

Det til forskjell fra våre naboland, Sverige og Danmark, som også har meldt en nedgang i forekomsten av vorter og forstadier til kreft

Referanse:

Folkehelseinstituttet: HPV - humant papillomavirus

Harrison, C. Britt, H. Garland, S. Conway, L. Stein, A. Pirotta, M. Fairley, C. Decreased Management of Genital Warts in Young Women in Australian General Practice Post Introduction of National HPV Vaccination Program: Results from a Nationally Representative Cross-Sectional General Practice Study. PLOSone.org (2014)

Powered by Labrador CMS