Månens faser påvirker regnet

Den gamle folkemyten om at månen påvirker mengden av nedbør blir nå bekreftet av vitenskapen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved halvmåne faller det litt mer regn enn ellers, viser ny amerikansk forskning. (Foto: Colourbox)

Zuni-indianerne mente at en rød måne brakte vann, mens engelske bønder i på 1800-tallet trodde på en «dryppende måne», hvor regnet falt omkring halvmånen.

Nå bekrefter forskere den gamle overtroen om at det er en kobling mellom månens faser og mengden av nedbør, ifølge ScienceNow.

Ved halvmåne faller det nemlig mer regn enn ellers.

Konklusjonen bygger på værdata fra over 100 år, analysert av geografer og klimatologer fra Arizona State University og The National Climatic Data Center, begge i USA.

Stusset over strøm fra bekk

På 1960-tallet begynte man for første gang å forske på sammenhengen mellom månefasene og været. Den gangen fant man fram til at regnmengden steg i dagene like etter fullmåne og nymåne.

I forbindelse med et annet prosjekt, og ved en tilfeldighet, oppdaget en gruppe forskere nylig en sammenheng mellom vannstand i små elver og halvmåne.

De fulgte opp ved å analysere data fra 11 000 amerikanske målestasjoner med opptegnelser over vannstand tilbake fra år 1900.

Da de sammenlignet med månens faser, fant de fram til at vannstanden var høyere ved halvmåne.

Hva med tidevannet?

Siden månen ved hjelp av tidevannskrefter kan heve vannspeilet, kunne det også ha innflytelse på vannstanden. Forskerne måtte derfor dobbeltsjekke resultatene.

Derfor tok de data for nedbørsmengder fra de 1200 målestasjoner til U.S. Historical Climatology Networks.

Datamaterialet bekreftet teorien. Det falt mer regn få dager før halvmåne.

Månen er ikke ansvarlig for oversvømmelser

Selv om den gamle overtroen nå er bekreftet, er det snakk om en svært liten effekt. Månen er ifølge forskerne bare ansvarlig for én til to prosent av endringene i nedbøren.

Det er flere forklaringer på fenomenet.

Noen mener månens bane på en måte endrer magnetosfæren, området omkring jordens magnetfelt, som består av ioniserte partikler. Dermed kommer det flere partikler fra universet inn i atmosfæren, noe som forårsaker mer regn.

Andre mener at månens bane øker mengden av støv fra meteorer, som igjen vil utløse en stigning i regnvannet.

Studien, som er en av de mest omfattende for forholdet mellom månefaser og vær, vil bli publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no.

Powered by Labrador CMS