Bakgrunn: ABC i mikrofinans

Mikrofinans kan bidra til å bekjempe fattigdom, som er grunnproblemet i verden. - Det er kvinnene som tar mest ansvar og er de beste entreprenørene, hevder BI-professor Torger Reve.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikrofinans har for alvor kommet i søkelyset etter at professor Mohammad Yunus og Grameen Bank i Bangladesh fikk Nobels fredspris for sitt arbeid nettopp med mikrofinans.

Grameen Bank er langt fra alene på mikrofinansarenaen. I dag finnes det omtrent 3000 mikrofinansinstitusjoner på verdensbasis.

De har til sammen mer enn 80 millioner klienter som berører 400 millioner mennesker (inkludert klientenes familiemedlemmer), mange av dem blant verdens fattigste.

- Mikrofinans er enkle, rentebærende smålån til fattige som ønsker å klare seg selv, forklarer professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Reve har gjennom en årrekke fulgt fremveksten av mikrofinans gjennom sitt engasjement som rådsleder i Strømmestiftelsen, som er den største norskbaserte aktøren på mikrofinans.

"Dr. Mohammad Yunus og Grameen Bank har fått Nobels fredspris for sitt arbeid med mikrofinans."

Finans snudd på hodet

Mikrofinans er på mange måter konvensjonell finans snudd på hodet, sier Reve, og gir en oversikt over 7 kjennetegn ved mikrofinans:

1) Låner penger til fattige (mens tradisjonelle finansinstitusjoner låner ut til de rike)

2) Låner hovedsakelig ut til kvinner (mens tradisjonelle finansinstitusjoner låner ut mest til menn)

3) Ingen krav til sikkerhet (der tradisjonell finans krever sikkerhet)

4) Møter klientene lokalt

5) Investerer i den viktigste ressursene - mennesker

6) Legger vekt på verdighet, muligheter og bærekraft

7) Bygger på lokalt entreprenørskap

Ifølge BI-professoren har mikrofinans vist seg å være et effektivt verktøy for å skape levebrødsbedrifter som løfter familier ut av den verste fattigdommen.

"Mikrofinans er et verktøy som kan løfte mange ut av den verste fattigdommen, sier BI-professor Torger Reve."

Størst suksess med kvinner

- Mikrofinans har vist seg å ha størst suksess når den rettes mot kvinnene i sør. Det er de som tar mest ansvar og viser seg å være de beste entreprenørene, fastslår Reve, som likevel advarer mot å se på mikrofinans som noe sesam-sesam.

Mikrofinans er bare første trinnet i en trapp for næringsutvikling som krever minst tre trinn, miktofinans, talentfinans og markedsfinans.

1) Mikrofinans er smålån kombinert med opplæring basert på livserfaring. Dette skaper et stort antall små levebrødsbedrifter.

2) Talenfinans er mer langsiktige lån kombinert med opplæring i handelshøyskolefag- og ferdiheter og tilbud om venture-kapital. Talentfinans bidrar til å utvikle de mest lovende mikrofinansentreprenørene til å bli livskraftige småbedrifter med flere arbeidsplasser.

3) Markedsfinans er felles langsiktige lån for utvikling av en samvirkeorganisasjon på markedssiden. Markedsfinans bidrar til å utvikle markedskanaler som bringer produktene frem til lønnsomme markeder.

Artikkelen er basert på Torger Reves foredrag “Mikrofinans som verktøy for utvikling” på Handelshøyskolen BIs årskonferanse, Johan Throne Holst-konferansen 2007, som ble arrangert 14. juni 2007.

Powered by Labrador CMS