Gresshoppe-rakett slår tidligere rekorder

Den gjenbrukbare romraketten Grasshopper fra det private romfirmaet SpaceX har hatt sin beste flyvetur så langt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Skjermdump/SpaceX)

Fakta

NASA har valgt å satse på private firmaer som SpaceX for å yte service til den internasjonale romstasjon ISS. I første omgang skal SpaceX frakte forsyninger romstasjonen, men på sikt er det meningen at de også skal frakte astronauter.

Ifølge kontrakten med NASA skal SpaceX levere tolv forsyningsflyvninger til ISS.

Fakta

Grasshopper er 32 meter høy og er basert på den grunnleggende teknikken fra romraketten «Falcon».

Grasshopper blir drevet av en enkelt Merlin 1D-motor, som benytter flytende oksygen og parafin som drivstoff. Motoren skaper en kraft på 543 kilonewton.

Raketten fløy høyere enn ved noen tidligere testflyvninger og hadde samtidig sin mest presise landing så langt.

Raketten fløy 80 meter over jorden og holdt seg i luften i omkring 34 sekunder. Deretter landet den sikkert igjen takket være trykkvektorstyring og gassregulering.

Testflyvningen ble utført på rakettutviklingsanlegget til SpaceX i McGregor, Texas i USA.

Vil kunne revolusjonere romfarten

Grasshopper-raketten er en «vertical takeoff and landing vehicle» (VTVL) – eller på norsk: et loddrett start- og landingsfarkost – og er fortsettelsen på arbeidet mot ett av firmaets sentrale mål, nemlig å utvikle fullt gjenbrukbare raketter.

Hvis det lykkes, kan utforskningen av rommet bli revolusjonert. Nettopp utgiftene ved å måtte bygge nye raketter har vært romutforskningens store problem.

Stadig høyere

I de siste fire testflyvningene har selskapet demonstrert en nesten eksponensiell stigning i de høydene raketten kan komme opp i. I september 2012: 2,5 meter. I november: 5,4 meter. I desember: 40 meter.

Grasshopper-raketten er like høy som en tietasjes bygning og består av en Falcon 9-tank, en Merlin 1D-motor, fire stål- og aluminiumsbein med hydrauliske dempere og en støttestruktur i stål.

Her vises den siste, vellykkede testen av Grasshopper-raketten. Videoen er produsert av det private romfartsselskapet SpaceX.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS