Underjordiske fra rommet?

Vitenskapsfolk flest avviser besøk fra små grønne menn. Derimot påstår noen at aliens er vår tids alver.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste vitenskapsfolk er, for å si det mildt, skeptiske til påstander om at jorden kan ha vært besøkt av romturister. Men samtidig finnes det vitenskapelige programmer som amerikanernes SETI, der man lyttet etter radiosignaler fra utenomjordiske livsformer. Dette kan ved første øyekast virke som en selvmotsigelse.

Teoretisk sannsynlig?

Poenget er at selv om mange vitenskapsfolk holder det for teoretisk sannsynlig at det finnes intelligent liv på andre kloder, avviser de samme vitenskapsfolkene gjerne at det vil være teknisk mulig å reise fra disse klodene til vår egen lille planet.

Ettersom lyshastigheten setter en øvre grense for hvor fort objekter kan bevege seg, gjør de store avstandene mellom stjernesystemene at slike reiser vil være umulige.

De UFO-troende på sin side påpeker gjerne at man ikke skal mer enn 100 år tilbake i tid før flyvemaskinen ikke var oppfunnet, og at det er naivt å avvise at eventuelle intelligente sivilisasjoner i rommet kan ha oppfunnet måter å forflytte seg på som får amerikanernes romferger til å virke som brødrene Wrights spinkle trefly fra et århundre siden.

Naturlige forklaringer

De fleste skeptikere vil være ganske så sikre på at UFO-observasjoner har naturlige forklaringer. Det diskuteres friskt om hvorvidt naturfenomener som fremdeles ikke er ferdig utforsket kan stå bak mange observasjoner. Hete stalltips i denne debatten er kuleformede lyn som skal kunne oppføre seg på svært bisarre måter, spenninger i magnetfelt som kan oppstå ved forskyvinger i jordplatene og lignende fenomener som ikke er helt forstått enda, men som kan produserer merkelige fenomener i atmosfæren.

Hvis disse forklaringene holder stikk, kan man oppklare mange UFO-gåter uten å involvere en eneste E.T.

Et interessant vitenskapelig bidrag kommer fra religionsviterne. Enkelte av dem mener å se i UFOene og romvesenene en moderne religion, der de grønne mennene (OK; de er strengt tatt oftest grå) er vår tids engler - eller djevler, ettersom man ser det. En variant av temaet er at aliens er vår tids svar på de underjordiske, og at mennesker som forteller om hvordan de har blitt bortført av UFOer er vår tids bergtatte.

Underjordiske?

Merk dog at dette resonnementet fungerer like bra for dem som mener at vi har hatt besøk fra andre kloder. Disse kan nemlig si at det snarere forholder seg omvendt, og at engler, djevler og underjordiske er tidligere tiders tolkninger av romvesener.

Hvis disse religionsviterne har rett, er én ting i alle fall sikkert: Selv om vitenskapen kommer med fullgode forklaringer på hver eneste UFO-observasjon, kommer ikke UFO-folkets entusiasme til å minske noe mer enn kristendommen forsvant da Darwin kom med en bedre forklaring enn Skapelseberetningen.

Powered by Labrador CMS