Oppdaget mulig beboelig planet fra annen galakse

En gruppe astronomer har for første gang oppdaget en potensielt beboelig planet som stammer fra annen galakse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik illustrerer NASA en hypotetisk planet i bane rundt en rød dverg. Det er anslått at rundt seks prosent av røde dverger har en planet i den beboelige sonen (Foto: Illustrasjon: NASA/HO/AFP))

I samarbeid med


 

Planetene Kapteyn b og Kapteyn c ble nylig oppdaget ved hjelp av observatoriene La Silla og Las Campanas i Chile.

Førstnevnte antas å ligge i den beboelige sonen, i en avstand der temperaturen tillater flytende vann.

Begge går i bane rundt stjernen Kapteyn, som sannsynligvis kommer fra dverggalakse som på et tidspunkt ble «spist» av vår egen galakse, Melkeveien.

Astronomene mener man kan finne igjen restene etter dverggalaksen i Omega Centauri, en kulehop som ligger rundt 16 000 lysår unna.

Dette er første gang man har oppdaget en potensielt beboelig planet som oppsto i en annen galakse, skriver astronomene.

– Nesten ikke til å tro

Slik ser astronomene for seg at Kapteyn-systemet kan se ut. (Foto: Guillem Anglada-Escude, Queen Mary University of London/Creative Commons)

Hovedforfatter Guillem Anglada-Escude forteller at planeten kan være over elleve milliarder år gammel, over dobbelt så gammel som vår egen planet.

Dermed er den også den hittil eldste planeten med muligheter for liv.

– Det får deg til å fundere på hva slags liv som kan ha utviklet seg på disse planetene over så lang tid, sier Anglada-Escude.

Kapteyn b befinner seg nå «bare» 13 lysår unna oss, forteller medforfatter Pamela Arriagada fra Carnegie-instituttet i Washington.

Kapteyn-stjernen stammer trolig fra Orion Centauri, en kulehop 16.000 lysår unna. Stjernene i kulehopen er mellom 10 og 12 milliarder år gamle. (Foto: HO/AFP)

Ifølge Space.com skal Kapteyn-stjernen være så nærme at det skal være mulig å se den gjennom et vanlig teleskop i stjernebildet Maleren på den sørlige himmelhvelvingen.

– Å finne et stabilt planetsystem med en potensielt beboelig planet rundt en av de nærmeste stjernene er nesten ikke til å tro. Dette er et nytt bevis på at nesten alle stjerner har planeter, og at potensielt beboelige planeter i vår egen galakse er like vanlig som sandkorn på en strand, sier hun.

Studien skal publiseres i neste nummer av tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Superjord

Kapteyn b er fem ganger så tung som jorda, noe som gjør den til en såkalt superjord.

Den bruker bare 48 dager på å gå rundt Kapteyn-stjernen, og ligger nærmere sin egen stjerne enn det Merkur gjør i vårt eget solsystem.

Men fordi Kapteyn-stjernen er en rød dverg, får Kapteyn b trolig akkurat nok varme til at vann kan eksistere i flytende form på overflaten. Kapteyn c er trolig altfor kald, skriver National Geographic.

Hittil har man oppdaget nærmere 1700 eksoplaneter, planeter som befinner seg i andre solsystemer. Flere tusen planetkandidater venter også på bekreftelse.

Melkeveien er trolig stappfull av planeter som ligner på vår egen. (Foto: Wayne England)

Flere av dem ser også ut til å ha de rette forholdene for at liv slik vi kjenner det kan oppstå, og enkelte beregninger tyder på at det kan være så mange som 17 milliarder kloder som ligner på vår egen, bare i Melkeveien.

Powered by Labrador CMS