Fant bitte liten planet

Det nyeste tilskuddet til lista over utenomjordiske planeter er ikke stort større enn månen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To av de tre planetene som sirkler rundt stjerna Kepler-37 er mindre enn jorda. Kepler-37b er den første planeten funnet utenfor vårt eget solsystem som er mindre enn Merkur. (Foto: (Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech))

I blant planetene rundt vår egen sol er merkverdige Merkur minste medlem.

Den atmosfæreløse steinrøysa innerst i solas skjørtekanter fullfører en runde i banen sin – et år – på bare 88 dager. Men den snurrer så sakte rundt sin egen akse at døgnet varer i to merkur-år.

På nattsida er temperaturene nede i minus 170 celsius. Men når områdene sakte siger inn i sollyset, raser gradestokken oppover mot 450 varmegrader – nok til å smelte bly.

Finnes det flere slike små raringer der ute rundt andre stjerner?

Inntil ganske nylig hadde vi ingen aning. Metodene har ikke vært gode nok til å finnen annet enn digre kloder der ute.

Men siden 2009 har romsonden Kepler overvåket mer enn 150 000 stjerner, i jakta på tegn etter jordlignende eller enda mindre planeter. Og nå har de altså funnet den aller minste hittil.

Kepler-37b er ikke stort større enn vår egen måne. Den svirrer rundt stjerna Kepler-37 sammen med to andre planeter. Den nyoppdagede miniplaneten bruker bare 13 dager på en runde rundt sola si.

Foreløpig vet forskerne lite om den nyoppdagede kloden. Men det er temmelig sannsynlig at den også er en solskåldet steinplanet uten atmosfære, slik som vår egen Merkur.

Kanskje ser Kepler-37b slik ut. Planeten er bare litt større enn vår egen måne. Det er sannsynlig at temperaturene bikker 400 varmegrader i områdene av kloden som ligger i sola. (Foto: (Illustrasjon: NASA/Ames/JPL-Caltech))

Referanse:

Thomas Barclay et al., A sub-Mercury-sized exoplanet, Nature, online 20. februar 2013.

Powered by Labrador CMS