Unge sykepleiere vil helst jobbe heltid

Andelen sykepleiere som jobber deltid seks år etter fullført utdannelse er gått ned til 25 prosent, skriver Khrono.

Blant ferske sykepleiere ønsker flere og flere å jobbe heltid. Andelen sykepleierstudenter som vektlegger muligheten for deltid er halvert over 10 år. 

Det er en stor og rask endring som har funnet sted.

I 2001 var 75 prosent av sykepleierstudentene deltidsorienterte, mot bare 35 prosent i 2012. At de er deltidsorienterte vil si at de ser muligheten for deltidsarbeid som viktig for valg av yrkesutdanning og framtidig jobb.

I tillegg til holdningsendringen er også praksis i ferd med å endre seg. Trenden med stadig mindre deltidsarbeid blant kvinner er i ferd med å slå inn for fullt blant sykepleiere også, om enn noe seinere enn i andre yrkesgrupper.

– Forklaringen handler både om inntekt og det at heltid blir mer og mer vanlig blant alle kvinner i det norske samfunnet. Dessuten vil mange oppleve at det er like slitsomt å jobbe deltid og ta ekstravakter på kort varsel, sier seniorforsker Bente Abrahamsen ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Abrahamsen deltar i forskningsprosjektet «Qualifying for Professional Careers», der Høgskolen i Oslo og Akershus ved Senter for Profesjonsstudier sitter i førersete, og samarbeider med Universitetene i Oslo og Stavanger samt Høgskolen i Volda og Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Sykepleiere har lenge vært den gruppen av høyskoleutdannede som har jobbet mest deltid. Halvparten av kvinnelige sykepleiere utdannet i 1977 og 1992 arbeidet deltid 6 år etter fullført utdanning. For de som ble ferdige med utdannelsen i 2003 var tallet gått ned til 25 prosent - en halvering her også.

– Vi ser en betydelig endring i interessen for deltidsarbeid blant unge sykepleiere etter 2000. For andre grupper av høyt utdannede kvinner så vi en tilsvarende endring på 1980-tallet, sier Abrahamsen.

Det er fortsatt et lite stykke igjen til andre yrker som krever høyskoleutdanning, hvor rundt 10 prosent av kvinnene jobber deltid seks år etter fullført utdanning.

Powered by Labrador CMS