Ung bidronning

- Av og til ringer folk og vil ha hjelp med biesvermen i hagen. Når jeg meddeler dem at jeg ikke er skadedyrkontrollen, men en travel forsker fordypet i festlige eksperimenter, blir de sure og legger på. Møt forsker Gro Amdam i Miniportrettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gro Amdam?

? er postdoktor og jobber ved en av verdens beste bielaboratorier - Department of Entomology, University of California, Davis, USA. Hun er også tilknyttet Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap, Norges landbrukshøgskole. Amdam forsker på sosial evolusjon og aldring, med molekylærbiologi og matematikk som verktøy og sosiale insekter, bier, som modelldyr.
 

Hva var ditt første eksperiment som barn (med kjæledyr, søsken, insekter, husholdningskjemikalier etc.)?

- Da jeg var fem-seks (?) år hadde vi noen merkelige larver som spiste opp et tre i hagen. Jeg lurte veldig på hvordan de så ut som voksne, så jeg laget en liten plastinkubator, samlet inn larver og foret dem til de forpuppet seg. Jeg ventet i ukesvis (det føltes i alle fall sånn) uten at noe skjedde. Til slutt ble jeg lei og kastet alt sammen.

Hvilken vitenskapelige artikkel, bok eller forelesning har hatt størst innvirkning på din karriere? Hvorfor?

- Den første forelesningen jeg overhørte med professor Stig Omholt (Norges Landbrukshøgskole). Det må ha vært i 1995, og jeg var en rimelig fersk student. Etter seansen mente jeg at jeg hadde to muligheter 1: Slå meg til ro med at professor Omholt var gal, og at dette gjenspeilet seg i forventningsnivået han hadde til studentmassen 2: Omholt var brilliant, og kunne være en perfekt mentor for ambisiøse meg. Jeg valgte alternativ 2.

Hva liker du best med jobben din, og hva gjør deg mest frustrert?

- Lykke: Nesten hver dag opplever jeg den deilige følelsen: Åh, nå tenker og gjør jeg noe lurt og bra! Åh, dette er så kriblende moro!

Frustrasjon: Av og til ringer folk og vil ha hjelp med biesvermen i hagen. Når jeg meddeler dem at jeg ikke er skadedyrkontrollen, men en travel forsker fordypet i festlige eksperimenter, blir de sure og legger på.

Hvilken bok ligger på nattbordet ditt for øyeblikket?

- En eller annen spenningsroman blottet for erotiske scener. Relativt kjedelig. Husker ikke forfatteren en gang.

Hvilken musikk hører du på i bilen eller på labben?

- Nick Cave og A-ha.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- (Prøv å) ikke bry deg om hva andre synes.

Hva gjør du når du skal slappe av?

- Leser i den overnevnte spenningsromanen blottet for erotiske scener med en forfatter jeg ikke husker navnet på.

Hva ville du ha blitt hvis du ikke var forsker?

- Det vet jeg faktisk ikke. Når arbeidspresset er som størst har jeg flere ganger tenkt: “Er det virkelig ikke noe annet jeg kan jobbe med? Noe som ikke krever så mye og som vil gjøre meg like lykkelig?”. Jeg har fortsatt ikke kommet opp med noe alternativ.

Har du store ambisjoner om å lære deg noe unyttig? Hva?

- Jeg skal ta lappen.

I hvilke situasjoner får du de beste og mest inspirerte ideene?

- I samtale med andre forskere, og på veien hjem etterpå.

Hvilket aspekt med vitenskapen skulle du ønske folk flest skjønte mer av?

- At vitenskap gir utrolig mye glede og spenning til dem som utøver den.

Du er den eneste forskeren i et selskap. Hvordan beskriver du jobben din?

- Det kommer an på selskapet. Jeg kan selge ut jet-set-aspektet i samkvem med Røkke, legge opp til provoserende standpunkter til embryo-manipuleringer under kirkekaffen, eller fortelle hvor kule bier er i en tiårsdag.

Hvilket forskningsfelt (unntatt ditt eget) fortjener mer penger, og hvorfor?

- Forskning på diabetes. I løpet av de neste 10-20 åra kommer veldig mange flere til å utvikle sykdommen i ung alder. Vi må få effektive behandlingsmetoder slik at senskadene kan begrenses.

Verten i et middagsselskap har plassert deg ved siden av Gud. Hva snakker dere om?

- Tror jeg hadde vært litt nervøs i begynnelsen, noe som sikkert hadde resultert i et par mindre oppvakte kommentarer om været. Jeg håper imidlertid at jeg etter hvert kunne fått Gud til å snakke litt om seg selv. Hvordan Gud har det rent personlig. Jeg hadde i alle fall styrt unna alt som har med min egen forskning å gjøre. Det hadde vært utrolig kjedelig hvis Gud plumpet ut med svarene på alt jeg lurer på. Da måte jeg finne noe annet å drive med.

Hvor har du mest lyst til å reise, og hvorfor?

- Jeg har veldig lyst til å reise hjem til Norge og Molde i jula. Jul i USA er ikke ekte jul.

En ti år lang ekspedisjonen til planeten Jupiter har et mannskap på to forskere. Du er den ene. Hvem velger du som den andre, og hvorfor?

- Leonardo da Vinci. Han kunne lært meg utrolig mye fra så vidt forskjellige fagfelter.

Du er menneskehetens ambassadør i det første møtet med en fremmed rase, og skal holde en tale på ett minutt. Hvordan vil du åpne?

- Som ambassadør regner jeg med at jeg var blitt grundig instruert om hva som var klokt å si, tatt i betraktning hva man antok å vite om denne rasen. Jeg er ikke en ekspert på utenomjordisk kontakt, så jeg hadde holdt meg til manus.

Beskriv en helt ny vitenskapsgren som kan komme i løpet av de neste 100 årene.

- Hva med “Utenomjordiske kommunikasjonsformer”?

Hva blir det neste store gjennombruddet i Norsk forskning?

Sikkert en ny smørningstype for langrennsski eller en ny friksjonsfri skidress. Dette ville i alle fall være det som fikk størst oppmerksomhet.

Hva synes du om norsk forskningspolitikk?

- Norge bruker latterlig lite penger på forskning. Jeg tror mange politikere tenker at andre land kan ta utgiftene med grunnforskning, og så kan Norge kjøpe de riktig gode forskningsoppfinnelsene når de er ferdig utviklet. På den måten slipper vi å kaste penger ut av vinduet på ting det ikke blir noe av. En viss strøm av “vedlikeholdsforskningsmidler” til universiteter og høgskoler må vi riktignok ha, men dette er kun for å opprettholde utdanningsinstitusjoner med en rimelig kvalitet. Jeg kan forstå at mange synes dette er en grei strategi, og jeg tror den vil bestå i flere tiår framover. Jeg har da også tatt konsekvensen av det og flyttet til USA.

Hvilken norsk politiker kunne du byttet plass med, og hvorfor?

- Jeg vet alt for lite om politikk til at jeg kunne bytte plass med noen. Ikke har jeg lyst heller.

Hva er dine tre beste og tre dårligste egenskaper?

- De beste er at jeg er lojal og vanligvis i godt humør, og får ting gjort. De dårligste er at jeg er langsint og hissig når jeg er sulten. Dessuten dusjer jeg for lenge slik at varmtvannet brukes opp.

En god film du har sett?

- Jeg liker nesten alle filmene med Bruce Willis.

Hva mener du om homøopati?

- Det hjelper mange, og det er bra for dem.

En femåring spør deg hvordan verden ble til, hva svarer du?

- Med et kjempesmell!

Når innrømmet du sist at du tok feil i en faglig diskusjon?

- For to dager siden. Jeg tar ofte feil, og det er like greit å være åpen om det. Jeg tror jeg lærer mer da.

Powered by Labrador CMS