Anbefaler mindre kaffe

Statens næringsmiddeltilsyn anbefaler at storforbrukere av kaffe kutter ned på inntaket. Bakgrunnen er en ny svensk rapport som avslører at kaffekoppen er full av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har man bare vært i stand til å gjøre analyser for akrylamid i kaffebønner og malt kaffe, og derfor har resultatene vært usikre.

Nå mener laboratoriene at de greier å analysere akrylamid også i den ferdige kaffekoppen.

En liter om dagen er for mye

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) er i ferd med å ta ut norske kaffeprøver for analyse, og vil trolig ha resultatene klare i løpet av en måned.

Inntil resultatene ligger på bordet, gjør norske myndigheter som de svenske, og råder storforbrukere til å begrense inntaket. Storforbrukere er de som drikker mer enn én liter kaffe om dagen.

SNTs vitenskapskomité anslår at akrylamid kan forårsake omkring 30 krefttilfeller i året i Norge. Dette utgjør en prosent av alle krefttilfeller i Norge som antas å være forbundet med kostholdet.

Ingen akutt helsefare

- Å drikke en liter kaffe per dag innebærer ingen akutt helsefare når det gjelder akrylamid, men det kan påvirke helsen på lang sikt. Det er dosen per dag gjennom hele livet som er det viktige, sier Leif Busk ved det svenske Livsmedelsverket, som står bak de nye analysene av kaffe.

I april i år ble det stor oppstandelse da Livsmedelsverket publiserte analyseresultater som viste høye verdier av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid i en del matvarer.

De høyeste verdiene ble funnet i frityrstekte matvarer som potetchips og pommes frites, men også i kjeks og enkelte sorter knekkebrød var det mye akrylamid.

Kaffe, potetgull og friterte poteter

SNT har gjort analyser av tilsvarende varer på det norske markedet, og funnet ut at de inneholder til dels store mengder akrylamid. På bakgrunn av dette har man gått ut med en anbefaling om at storforbrukere av chips reduserer forbruket sitt.

Mengden akrylamid i chips og friterte poteter er høyere enn i kaffe. I følge Livsmedelsverket får man i seg omkring 25 mikrogram akrylamid fra en liter kaffe.

En storkonsument av friterte poteter spiser rundt 50 gram om dagen, og får i seg ca 30 mikrogram akrylamid. En storkonsument av potetgull spiser rundt 17 gram om dagen, og får i seg 25 gram akrylamid. Svenskene regner fem prosent av den voksne befolkningen som storkonsumenter.

Nordmenn drikker mye kaffe

I følge Norsk kaffeinformasjon drikker nordmenn gjennomsnittlig 160 liter kaffe i året. Dette tilsvarer rundt tre kopper om dagen. 80 prosent av den voksne befolkningen drikker kaffe. En undersøkelse fra 2000 viser at 15 prosent av den norske mannlige befolkningen drikker mer en åtte kopper kaffe om dagen.

I følge den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO drikker nordmenn nesten dobbelt så mye kaffe som gjennomsnittseuropeeren.

SNT: Akrylamid i matvarer
Livsmedelsverket: Storkonsumenter av kaffe får i sig mycket akrylamid
Kaffelauget: Norsk kaffeinformasjon
 

Powered by Labrador CMS