Annonse

Trønderne får "Kunnskapsbyen" i gave

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I år feirer NTNU 100 år og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) 250 år.

Som gave i jubileumsåret får trønderne en serie populærvitenskapelige og kulturelle arrangement under etiketten ”Kunnskapsbyen”. Fram til sommeren består tilbudet av om lag 40 gratis foredrag, debatter og konserter. Arrangørene lover et minst like omfattende program i høst. 

Med det nye tilbudet ønsker arrangørene å prøve ut nye former for formidling, samtidig som det klassiske foredraget består. Målet er å skape interesse for forskning og formidle kunnskap som kan få flere til å oppleve gleden ved å vite. De fleste innslagene i Kunnskapsbyen besørges av forskere fra NTNU.

Den offisielle åpningen skjedde 13. januar i Theatercafeen hos Trøndelag teater. Her var det ”stinn brakke” og flere måtte avvises i døra på grunn av plassmangel, da NTNU-professor Sven Svebak snakket om hvordan humoristisk sans kan brukes til å overvinne problemer i livet. Foredraget ble ledsaget av ”Rorbu-humor” fremført av Tor Hamnes fra Narvik.

De nærmeste månedene står en rekke andre foredrag, konserter og debatter på programmet. Blant annet vil publikum bli invitert til diskusjoner om moderne kunst, byutvikling og kjønnsforskning.

I Suhmhuset hos NTNU Vitenskapsmuseet blir det ”Vin & viten” siste onsdag i hver måned. Første tema i denne serien blir ”Arthur Schopenhauer og viljens tyranni”, presentert av programleder Lars Nilsen fra NRK.

Museet tilbyr også ekskursjonene ”Ut i naturen” sammen med forskere i biologi, botanikk og zoologi. Fram til sommeren inviterer museet til sju familiehelger med et variert program tilpasset alle aldersgrupper. Disse helgene får merkelappen ”Kunnskapslarm”.

Kunnskapsbyen samarbeider også med Folkebiblioteket i Trondheim om det nye ”Barneuniversitetet”, der målgruppen er barn mellom 9 og 12 år. Første foreleser her blir Trond Slagstad fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) som skal snakke om jakten på Norges eldste stein.

Arrangementene i Kunnskapsbyen vil bli krydret med levende musikk, i hovedsak fremført av musikere fra NTNUs Institutt for musikk 

Powered by Labrador CMS