Lindrende kaffe før trening

Et par kopper kaffe før trening virker ikke bare en smule oppkvikkende, de kan også redusere noe av ubehaget i muskler ved intens fysisk aktivitet, antyder studie.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både faste kaffedrikkere, og de som vanligvis holder seg unna drikken, kan oppleve å bli mindre sensitive for smerter i lårmusklene, ifølge forskere.

Studien er publisert i aprilutgaven av International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

- Koffein virker på et system i hjernen og ryggmargen (den delen av sentralnervesytemet som finnes i ryggsøylen, red. anm), som er tungt involvert i å behandle smerte.

Det opplyser professor Robert Moti ved University of Illinois, USA, til nettstedet LiveScience.

Uerfarne og erfarne kaffedrikkere

Forskerne lot 25 trente mannlige studenter gjennomføre 30 minutters sykkeløkter med høy intensitet. De var delt inn i to grupper; en med kaffedrikkere, og en med folk som ikke pleide å innta drikken.

En time før hver økt fikk studentene, som hadde fått instrukser om ikke å drikke noe koffeinholdig 24 timer i forveien, en pille. Ved ett tilfelle inneholdt pillen koffein tilsvarende 2-3 kopper kaffe, mens den neste gang var placebo.

I forbindelse med begge øktene, rapporterte syklistene smerten de opplevde i lårmuskulaturen.

- Både de som var helt uerfarne med kaffedrikking, og de som drakk kaffe til vanlig, rapporterte om samme reduksjon i smerte i forbindelse med syklingen, etter å ha fått tilført koffein, opplyser Motl til LiveScience.

Forskeren sier at han likevel er usikker på om en reduksjon i ubehaget kan øke prestasjonsevnen.

En tidligere studie har ellers vist at inntak av kaffe eller annen koffeinholdig drikke, mens man spiser karbohydrater, kan hjelpe musklene med å bygge seg opp etter  hard trening. Studien ble utført ved Royal Melbourne Institute of Technology i Australia.

Koffein ikke til å spøke med

Samtidig er det verdt å minne om at folk reagerer forskjellig på kaffe/koffeininntak. Negative bivirkninger kan forekomme, som hodeverk, forstyrrelse av søvn eller økt nervøsitet.

En amerikansk studie har dessuten vist at personer med høyt blodtrykk og hjerteproblemer bør være forsiktige med ulike typer energidrikker som inneholder koffein. Inntak medførte at forsøkspersonene fikk høyere blodtrykk og raskere puls.

I artikkelen på forskning.no der denne studien fra 2007 ble omtalt, sa faktisk Helle Margrethe Meltzer ved Folkehelseinstituttet at “hadde kaffe kommet til Norge i dag, er det mulig at den ville blitt forbudt på linje med Red Bull”.

- Men vi har en tradisjon for kaffe, og voksne mennesker er så oppmerksomme på kaffens virkninger at de aller fleste klarer å tilpasse inntaket til egen tåleevne, la hun til.

Tatt av dopinglista

Koffein har ellers tidligere vært oppført på dopinglista til den internasjonale olympiske komite, men ble fjernet fra 1. januar 2004, etter beslutning av World Anti-Doping Agency.

Samtidig ble det understreket av man vil følge nøye med videre på bruken av dette stoffet.

Kaffe kan for øvrig se ut til å virke på ganske snodige vis, i hvert fall når mus som “trener” får smake drikken.

En amerikansk studie har nemlig antydet at kombinasjonen av trening og kaffe kan beskytte mot hudkreft. Hensikten med denne studien var å teste hvordan mosjon og kaffe påvirket kroppens evne til å beskytte seg mot UV-stråler.

Referanse: 

Rachael C. Gliottoni, et al. Effect of Caffeine on Quadriceps Muscle Pain During Acute Cycling Exercise in Low Versus High Caffeine Consumers. International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism. Vol. 19, Iss. 2, 2009.

Powered by Labrador CMS