Annonse

To næringsklynger utnevnt til mesterliga

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To næringsklynger har for første gang fått status som Global Centres of Expertise. Blue Maritime og Norwegian Offshore & Drilling Engineering slapp gjennom nåløyet, står det på nettsidene til Forskningsrådet.

Ved årsskiftet iverksatte Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva et nytt program for utvikling av næringsklynger. Her kunne klyngene for første gang søke finansiering på et nytt, tredje elitenivå; Global Centres of Expertise (GCE).

– Dette vil bli et slags Champions League for norsk næringsliv, sa næringsminister Monica Mæland da hun lanserte programmet i januar.

Nå har Mæland offentliggjort at to klynger, en i Møre og Romsdal og en på Sørlandet, skal spille i mesterligaen. I alt åtte veletablerte næringsklynger søkte om status som GCE.

Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, er svært glad for at to klynger oppfylte kravene på øverste nivå. 

– Bruk av forskning er vesentlig for å få opp innovasjonskraften og skape verdier i norsk næringsliv. Forskningsrådet ønsker å fremme samarbeidet med klyngene. Næringsklyngene er nasjonale frontmiljøer for innovasjon og vil derfor også være attraktive samarbeidspartnere for anerkjente forskningsmiljøer utenfor Norge. Derfor vil Forskningsrådet nå lyse ut fire millioner kroner til slike aktiviteter i modne næringsklynger, sier Hallén.

Norwegian Offshore & Drilling Engineering (NODE) omfatter 58 bedrifter som leverer utstyr og løsninger til olje- og gassindustrien på verdensbasis. Universitetet i Agder er en helt sentral aktør. Andre forskningsmiljøer som deltar er Agderforskning, IRIS og Teknova. NTNU er partner i klyngens søknad til Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) sammen med mange sterke miljøer i Finland, Danmark, Tyskland og USA.

Blue Maritime er et verdensledende kompetansemiljø som designer, bygger og opererer fartøy for den globale oljeindustrien. Klyngen har 220 medlemsbedrifter, Høgskolen i Ålesund er den sentrale FoU-partneren. NTNU, Sintef og Høgskolen i Molde er andre viktige FoU-miljø sammen med anerkjente internasjonale spissmiljø som for eksempel Chalmers og Stanford. Høgskolen i Ålesund, NTNU, Sintef og Marintek er forskningspartnere i klyngens søknad til SFI. De nye SFI-ene vil vedtas mot slutten av året.

Tildelingen til de to klyngene vil utløse om lag ti millioner kroner i året per klynge i inntil ti år.

Powered by Labrador CMS