Ikke ute etter verdensherredømme

Alle ”vet” at al Qaeda vil gjøre hele verden muslimsk. Men gruppas egne sitater peker mot at de ekstreme islamistene er mer opptatt av selvforsvar enn verdensislamisering.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Twin Towers i New York 11. september 2001. (Foto: Wikimedia Commons)

Al Qaeda er ingen koseklubb. Men forskere fra Center for Strategic Communication ved Arizona State University mener likevel at den allmenne oppfatningen av gruppa er en smule feil.

Teamet har gått igjennom mer enn 2000 propagandautsagn fra terroristorganisasjonen, fra tidsrommet mellom 1998 og 2011.

Arbeidet har innbefattet katalogisering av over 1500 sitater fra Koranen og gjennomgang av suraene – kapitlene – hvor setningene står.

Resultatene viser at flesteparten av sitatene handler om å klare seg igjennom harde tider og opprettholde tro og håp når fiender av islam angriper.

Sverdverset lite brukt

Det beryktede sverdverset – som oppfordrer til å bekjempe og drepe hedninger hvor man måtte finne dem – ble brukt bare tre ganger.

- Vi var forbløffet over den svært begrensede bruken av sverdverset, sier forsker Bennett Furlow i en pressemelding.

- Den allmenne oppfatningen sier at islamister er oppsatt på verdensherredømme og dette verset er rettferdiggjørelsen. Vi fant at det var ubetydelig.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Derimot handlet de mest brukte koransitatene om å holde ut lidelse og kjempe mot urettferdige fremmede som undertrykker menn, kvinner og barn.

- Det ekstremistene virkelig sier til muslimer er: Våre samfunn er under beleiring og Gud vil forsvare oss hvis vi har tro og mot, sier Jeff Halverson.

Denne kunnskapen kan være viktig for alle som ønsker å motvirke ekstremistenes innflytelse på folk, mener forskerne.

Råd til vesten

- Hvis vi prøver å portrettere dem som onde erobrere når deres publikum ser dem som beskyttere og forkjempere, ødelegger det vår troverdighet og gjør kommunikasjonen vår mindre effektiv, sier Steve Corman.

Han og kollegaene lister opp fire råd til vesten i den nylig publiserte rapporten:

  1. Dropp utspillene om at islamistiske ekstremister søker verdensherredømme
  2. Fokuser på å undersøke og svare på påstander om diskriminering og undertrykkelse
  3. Framhev alternative løsninger som ikke innebærer vold
  4. Avslør at bildet av ekstremistene som forsvarere og beskyttere er feil. Forskning viser at militante ekstremister med tilhørighet til al Qaeda har 38 ganger større sannsynlighet for å drepe en muslim enn en vestlig.

Islamistiske ekstremister er rett og slett ikke kompetente beskyttere av muslimer, konkluderer forskerne.

Referanse:

J. R. Halverson, R. B. Furlow, S. R. Corman, How Islamist Extremists Quote the Qur'an, Report No. 1202 / 9. juli 2012, Center for Strategic Communication.

Powered by Labrador CMS