Evilution?

Musikkteateret FaktaMorgana tematiserer kreasjonisme og darwinisme på Darwins 200-årsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Evilution? Regi: Marius Kolbenstvedt (Foto: Ingunn Haraldsen)"

Kreasjonisme og Intelligent design

Kreasjonisme er det filosofiske syn på at verden og livet på jorda er blitt skapt av en guddommelig makt gjennom én eller flere særskilte skapelseshandlinger.

Kreasjonister benekter vanligvis at alle organismer kan føres tilbake til ett felles utviklingsmessig opphav, hvilket står i motsetning til den ordinære evolusjonsteorien som forfektes av de fleste biologer.

Intelligent design, forkortet ID, er en kontroversiell oppfatning om at visse egenskaper ved universet og hos levende ting utviser karakteristika som er resultatet av en intelligent årsak eller kraft, i motsetning til av en ikke-styrt, naturlig prosess som naturlig utvalg.

Intelligent design betraktes i utgangspunktet å være et konvensjonelt, kreasjonistisk skapelsespostulat, som sier at planter og dyr ikke kan ha oppstått ved naturlig evolusjon, og (derfor) i stedet må være utformet ved overnaturlig inngrep.

Kilde: Wikipedia
 

Engasjert diskusjon rundt et bord. Kaffekopper, vannflasker og krøllete ark…forstyrrer vi møtet?

Nei. forskning.no har fått lov til å komme på teaterprøve, og dette er scenebildet: teatergruppen FaktaMorgana spiller en forsamling som faktisk fant sted i Europarådet oktober 2007.

Forestillingen har fått navnet Evilution?

Debatten handlet om kreasjonismens plass i skolen.

Kreasjonismen og skoleverket

- Hvorvidt kreasjonismen var et passende naturfagspensum for europeiske grunnskoler eller ikke, var grunnlaget for debatten i Europarådet, forteller regissør Marius Kolbenstvedt til forskning.no.

Utfallet av møtet var rapporten “The dangers of Creationism” som oppforderer skoleverket i alle europeiske land til å fremme læren om evolusjonsteorien. Lærerne bør også opponere mot ethvert forsøk på å lære bort kreasjonismen som en vitenskapelig disiplin.

"Regissør og skuespiller Marius Kolbenstvedt i Evilution? Regi: Marius Kolbenstvedt (Foto: Ingunn Haraldsen)"

Kreasjonismen og intelligent design er blodig alvor for noen. Troen på at mennesket ble skapt i sin nåværende form og ikke er underlagt evolusjon, sprer seg i mange kanaler. Også i skoleverket.

Flere naturfaglærerer, skoleansatte og forskere verden over, inkludert Norge, har fått tilsendt gigantboken “Atlas of Creation” helt gratis. Den hevder å motbevise Darwins teorier.

Vil problematisere motpolene

Ifølge Kolbenstvedt var ikke kommisjonen entydig i sin dom. Det oppstod både følelsesladde angrep og forsvar under debatten.

Selv er han ekte darwinist. Barndommens plansjer som viste utviklingen av amøbene i ursuppen til Homo Sapiens, det oppreiste, tenkende menneske, sitter spikret i hukommelsen. Han kan ikke forstå at noen mennesker er så redde for å være aper.

Kolbenstvedt ville likevel problematisere de ulike polene i diskusjonen rundt kreasjonismen.

"Skuespiller Nina Ossavy med "Atlas of Creation" i Evilution? Regi: Marius Kolbenstvedt (Foto: Ingunn Haraldsen)"

- Hvorfor er kreasjonistene så redde for evolusjonsteorien og Darwin? Og hvorfor frykter vi kreasjonismen, når den er så dårlig vitenskapelig fundert? undrer han.

Teater av en viktig debatt

- Stykket er basert på tekstene fra møtet. Alt som ble sagt  er direkte oversatt og tilpasset teaterets form, forteller regikonsulent Ingebjørg Torgersen.

Seks skuespillere og musikere fremstiller de faktiske europapolitikerne. Mrs Anne Brasseur, Mr Jacques og Mrs Maria Duesund er noen av karakterene vi blir kjent med. Alle holder innlegg, noen for, noen mot, andre er tvilende.

Samtidig spilles det på instrumenter: fiolin, tamburin, bjeller, messingboller og slagverk. Musikken er nølende og prøvende, med uvante sammenstillinger av instrumenter.

"Skuespiller Pia Maria Roll i Evilution? Regi: Marius Kolbenstvedt (Foto: Ingunn Haraldsen)"

Det er som om det skjer en tilpasning i kunstnerens hånd, et naturlig utvalg av instrumentkombinasjoner - vil de med mest fordelaktige egenskaper ha større levedyktighet? 

Avstemning til sist

I virkeligheten stemte et flertall for resolusjonen i Europarådet. Også det norske publikum skal stemme til sist- på skuespillernes saksfremlegg.

"Musiker Eirik Raude i Evilution? Regi: Marius Kolbenstvedt (Foto: Ingunn Haraldsen)"

 - Tre nordmenn deltok i avstemningen i Europarådet. En av disse stemte i mot. Dette viser at kreasjonismen heller ikke er fremmed tankegods blant nordmenn, forteller Ingebjørg Torgersen.

Så gjenstår det å se om det norske publikum tenker i samme baner. En fersk undersøkelse viser nemlig at én av ti nordmenn ikke tror på evolusjonen.

Musikkteateret Evilution? Har premiere på Darwins 200 årsdag den 10. februar og spilles frem til 15. Februar på Black Box Teater.

På scenen: Pia Maria Roll, Eirik Raude (slagverk), Nina Ossavy, George Kentros (fiolin), Bjørn Bolstad Skjelbred og Marius Kolbenstvedt.

Musikk: Bjørn Bolstad Skjelbredt. Konsept og regi: Marius Kolbentvedt. Regikonsulent: Ingebjørg Torgersen.

Lenke:

En av ti tror ikke på evolusjonen

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS