- Ingen sammenheng mellom virus og ME

Ny forskning sår tvil om sammenhengen mellom kronisk utmattelsessyndrom og viruset XMVR.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kronisk utmattelsessyndrom (ME) rammer ofte tenåringer. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Fakta om ME:

Myalgisk encefalopati (ME) er en lidelse som er kjent under en rekke navn som kronisk utmattelsessyndrom, CF og CFIDS.

Sykdommen kjennetegnes ved kraftig utmattelse eller mangel på energi.

Utmattelsen bedres i liten grad av å hvile eller sove.

I tillegg har pasientene gjerne mange andre symptomer, som hodepine, svimmelhet , balanseproblemer, overømfintlighet for lys, lyd og lukt, følelse av ustabil kroppstemperatur, svekket hukommelse og konsentrasjon, innsovningsvansker og søvnforstyrrelser, muskel og leddsmerter, ubehag i oppreist stilling, hjertebank, blekhet, magesmerter, løs avføring, kvalme, ømme lymfeknuter, sår hals og nattesvette.

I Norge er det minst 300 pasienter under 18 år og antallet øker. De aller fleste er tenåringer.

Sykdommen kan vare i flere år, men de aller fleste blir til slutt helt friske.

Noen klarer å utføre anstrengende oppgaver i gode perioder, men opplever da at sykdommen forverres etterpå.

De fleste får så nedsatt funksjonsevne at de ikke klarer å gå på skole eller delta i fritidsaktiviteter. Noen få blir langvarig sengeliggende.

 Kilde: Rikshospitalet

I oktober i fjor publiserte amerikanske forskere en studie som antydet at viruset XMVR kunne være en av årsakene til kronisk utmattelsessyndrom (ME).

I studien, som vi også skrev om her på forskning.no, skrev forskerne at de hadde funnet viruset hos 68 av 101 ME-pasienter, men bare hos 8 av 218 friske kontrollpersoner.

Studien førte blant annet til at flere amerikanske laboratorier begynte å tilby antivirusmedisiner som del av behandlingstilbudet til ME-pasienter.

I den nye studien, som er publisert i open-access-tidsskriftet PLoS one, har forskerne ikke funnet noen sammenheng mellom viruset og lidelsen.

Fant ingen virus

Forskerne analyserte vev fra 186 ME-pasienter, men fant ingen tegn til XMVR-viruset.

Etter å ha lest den amerikanske studien undersøkte de engelske forskerne blodprøver fra ME-pasienter med en svært sensitiv metode som kalles Polymerase Chain Reaction, som kan oppdage knøttsmå rester av virus-DNA.

For å kontrollere for at XMVR-viruset ikke hadde funnet veien inn i laboratoriet på andre måter, analyserte de også rent vann.

Vannet inneholdt ikke DNA i det hele tatt, noe forskerne mener beviser at metoden virker som den skal.

- Ingen sammenheng

- Vi er sikre på at våre resultater viser at det ikke er noen sammenheng mellom XMVR og kronisk utmattelsessyndrom, sier professor Myra McClure i en pressemelding.

- Den amerikanske studien hadde dramatiske resultater som  antydet at mennesker med lidelsen kunne bli behandlet med legemidler som virker mot virus.

- Vår anbefaling er at ME-pasienter ikke endrer sitt nåværende behandlingsregime, avslutter hun.

Kan skyldes andre infeksjoner

Anthony Cleare, som også var med på den nye studien, understreker at de nye resultatene ikke underkjenner tidligere forskning som antyder at Eppstein Barr-viruset og Giardia-parasitten kan være med på å forårsake lidelsen.

- Fjorårets amerikanske forskningsresultater skapte begeistring hos både leger og pasienter fordi de så ut til å åpne opp for en helt ny retning i denne forskningen. Dessverre har ikke vi greid å gjenta disse resultatene, sier han.

Referanser: 

Otto Erlwein et. al., Failure to Detect the Novel Retrovirus XMRV in Chronic Fatigue Syndrome, PLoS one, 5. januar 2010

Vincent C. Lombardi et al., Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome, Science Express, 8. oktober 2009

 

Powered by Labrador CMS