Risikoen for død, ny blodpropp eller ny ballongutvidelse falt kraftig med den nye behandlingen. (Foto: Colourbox)

Flere overlever blodpropp med ny behandling

Ny behandling av blodpropp i hjertet vil redde mange liv. Risikoen for død, ny blodpropp eller behov for ny behandling kan reduseres med 44 prosent. 

Undersøkelsen Danami3-Primulti, som hjerteleger fra Rigshospitalet i København har gjennomført, kan endre fremtidig behandling i hele verden: 

– Vi tror vi nå har nok kunnskap til å endre europeiske og amerikanske retningslinjer for behandling, sier førsteforfatter Thomas Engstrøm, som er overlege på Rigshospitalets hjerteavdeling. 

Den nye behandlingen består rett og slett i at pasienten blir behandlet to ganger. To dager etter behandling med ballongutvidelse for den akutte blodproppen, blir pasienten behandlet igjen – hvis det er flere innsnevringer i blodkarene. 

Disse innsnevringene kan senere utvikle seg til blodpropper. 

– Viktig skritt

Det har tidligere vært uvisst om denne metoden var nødvendig: 

– Det er en grundig studie og et viktig skritt i riktig retning for behandlingen, sier Morton Kern, som er professor ved University of California. 

Thomas Engstrøm påpeker dessuten at dødeligheten er høy hvis man har sykdom i flere blodkar. Dette er viktig kunnskap for å forebygge nye episoder. 

Behandlet alle innsnevringer 

I den nye undersøkelsen, som nylig ble presentert på kongressen American College of Cardiology, ble pasientene delt i to grupper. Den ene gruppen fikk behandlet alle innsnevringer, den andre gruppen fikk bare behandlet innsnevringen hvor blodproppen satt. 

Risikoen for å dø, få ny blodpropp eller ny ballongutvidelse innenfor studieperioden, falt med 44 prosent med den nye behandingen. Nesten en av tre som dør i Norge, gjør det som følge av en hjerte- og karsykdom.

Setter inn metallnett

En blodpropp behandles med en ballong som blåses opp i det innsnevrede blodkaret og presser innsnevringen til side. Deretter setter man inn et metallnett (en stent). (Foto: (Illustrasjon: National Institutes of Health) )

En blodpropp behandles med en ballongutvidelse som blåses opp i det innsnevrede blodkaret og presser innsnevringen til side. 

Deretter setter legene inn et metallnett (en stent). Ved den nye behandlingsmetoden settes det inn slike i alle de innsnevrede karene. 

– Dette har blitt diskutert veldig lenge. Forskerne har målt på en veldig detaljert måte om innsnevringen er betydelig eller ikke, forteller professor Gunnar Gislason, som er forskningssjef i den danske Hjerteforeningen. 

Undersøkelsen Danami3-Primulti publiseres i Lancet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS