Tv fortsatt risikosport

Alle vet at basehopping innebærer risiko, men å bli sittende hjemme foran tv-en er ikke helt trygt det heller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To timer tv-titting om dagen gir høyere risiko for diabetes og hjertesykdommer. (Foto: iStockphoto)

I alle fall hvis du vil holde klassiske livsstilsykdommer på en armlengdes avstand.

Nå viser forskere fra Harvard School of Public Health at at folk som ser to timer daglig har en forhøyet risiko for å pådra seg diabetes eller hjerte-karsykdom.

Det handler om at folk som ser mye på tv, generelt sett ikke er aktive nok.

Ser du tre timer hver dag blir det visstnok enda verre. Da øker risikoen for å dø for tidlig, ifølge forskerne.

Sannsynligvis bør du allerede nå forlate sofaen, og begi deg ut i treningstøyet…

Prøver å samle tråder

Til deg som fortsatt leser, har tidligere enkeltstudier også antydet sammenhenger om at voksne risikerer alzheimers av mye tv-titting, og at astmarisikoen hos barn øker av det.

Det Harvard-forskerne har gjort, er å samle noen tråder på feltet. De har trålet gjennom publiserte studier som kobler tv-titting til økt risiko for diabetes 2, hjerte-karsykdom og for tidlig død.

De fant til slutt åtte kohortstudier fra USA, Europa og Australia som innfridde analysekravene deres. I en kohortstudie følges en gruppe mennesker over tid for å undersøke blant annet sykdomsforekomst og hvordan ulike faktorer påvirker folks helse.

Den nye gjennomgangen av studier er nettopp publisert i Journal of the American Medical Association.

Enkelt å gjøre noe med?

- Budskapet er enkelt, sier ernæringsprofessor Frank Hu.

- Mindre tid foran skjermen kan i vesentlig grad redusere risikoen for diabetes 2, hjerte-og karsykdom og for tidlig død, sier forskeren i en pressemeldning fra Harvard.

Med utgangspunkt i årlig sykdomsforekomst per 100 000 personer i USA, har Hu og kollegene hans beregnet at hver totimers økning i tv-titing daglig kan kobles til 176 nye tilfeller av diabetes 2, 38 tilfeller av alvorlig hjerte-karsykdom og 104 tilfeller av for tidlig død.

Jobbe, sove, glane på tv…

Bortsett fra jobb og søvn tilbringer folk flest, enten de vil innrømme det eller ei, en god del tid foran fjernsynet.

De amerikanske forskerne peker for eksempel på at europeere i snitt bruker 40 prosent av fritiden foran tv-en. I Australia er andelen 50 prosent.

Dette innebærer henholdsvis tre og fire timers daglig tv-titting, noe som er lavere enn i USA. Der ser folk tv fem timer i snitt hver dag.

Referanse:

Anders Grøntved og Frank B. Hu:Television Viewing and Risk of Type 2 Diabetes, Cardiovascular Disease, and All-Cause Mortality: A Meta-Analysis. Journal of the American Medical Association, June 15, 2011.

Powered by Labrador CMS