Komplikasjoner under graviditeten kan øke risikoen for hjerneslag. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Dette øker risikoen for slag hos kvinner

Hormoner kan spille en viktig rolle.

Et hjerneslag kommer raskt. Den som blir rammet, prater ofte utydelig, kan få et skjevt smil fordi hun blir lammet i fjeset og klarer ikke å løfte armene over hodet. Da haster det å komme på sykehus.

I Norge ligger slag på tredjeplass over dødsårsakene som dreper flest. Som oftest starter det med en blodpropp i hjernen.

Rundt 12 000 nordmenn får slag hvert år, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. I 2014 ble 9600 lagt inn på sykehus med akutt hjerneslag, melder Folkehelseinstituttet.

Felles risikofaktorer for menn og kvinner er blant annet røyking, høyt blodtrykk og diabetes.

Likevel løper kvinner noen risikoer som menn slipper. De er knyttet til hormoner, svangerskap og overgangsalder.

Nå har amerikanske forskere gått gjennom engelskspråklig forskning fra flere land på en rekke risikofaktorer som gjelder bare for kvinner.

Tidlig menstruasjon og overgangsalder

Oppsummert viser forskningen at dette øker risikoen for slag:

  • Menstruasjon første gang når du er yngre enn 10 år sammenlignet med 13 år, men også eldre enn 17 år gammel.
  • Komme i overgangsalderen før du er 45 år øker risikoen for hjerte- og karsykdommer generelt, ikke spesielt for slag.
  • Lave nivåer av hormonet dehydroepiandrosteron (DHEA), et hormon som ifølge Store norske leksikon også er gunstig mot hjerte- og karsykdommer, kreftsykdommer, diabetes og overvekt.
  • Ta østrogenpiller etter overgangsalderen eller p-piller som inneholder østrogen.
  • Graviditet, særlig med komplikasjoner som svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning.

Liten fare ved p-piller

Mange har minst en av disse risikofaktorene. Det er svært få av dem som får slag.

For eksempel er det veldig mange kvinner i verden som bruker p-piller. For de aller fleste er det farligere å bli gravid enn å ta slike piller.

Likevel blir de færreste gravide rammet av slag. Risikoen for slag øker ni ganger i den siste måneden av svangerskapet, fra 25 til 161 per 100 000 gravide kvinner. Den øker enda mer ved komplikasjoner knyttet til svangerskapet.

Blant de som har kommet i overgangsalderen og tar østrogenpiller i 50-årene, er det to flere blant 10 000 kvinner per år som får slag sammenlignet med dem som ikke tar slike hormontilskudd.

Men har du flere risikofaktorer, bør du passe på, mener forskerne. Er du en kvinne over 35 år som bruker p-piller, røyker og i tillegg har migrene med aura, blir risikoen for slag betydelig høyere.

Foreløpig er det ikke vist noen sammenheng mellom slag og hormonell prevensjon med bare et annet hormon, progestin, men her finnes det lite forskning.

Mangler forskning

For flere faktorer var det rett og slett for lite forskning til å kunne konkludere.

Som når det gjelder kroppens nivåer av hormonet østradiol, en type østrogen. Forskerne fant ingen tegn på at ulike nivåer av dette hormonet hadde noe å si for risikoen for slag hos kvinnene, men de oppfordrer til mer forskning. Ulike nivåer av testosteron er de derimot ganske sikre på at ikke endrer risikoen for slag.

Årsaksforholdene er dessuten kompliserte. Fedme kan for eksempel spille en rolle for når jenter får sin første menstruasjon. Menstruasjonstidspunkt og risikoen for diabetes type 2, som ofte utløses av fedme, henger også sammen.

Referanse:

Stacie L. Demel mfl: Stroke Risk Factors Unique to Women. Stroke, mars 2018: 49, online 8. februar 2018. DOI: 10.1161/STROKEAHA.117.018415. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS