Parasitt ga permanent fryktløshet

Parasitten Toxoplasmose infiserer både mus og mennesker. Nå viser ny forskning at den lager permanente forandringer i musehjernene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den infiserte musa ser ut til å ha mistet sin frykt for katter - permanent. (Foto: Wendy Ingram and Adrienne Greene)

På verdensbasis skal omtrent 30 prosent av menneskeheten være smittet av den knøttlille parasitten Toxoplasmosa gondii. Men de aller mest utsatte vertene er nok mus og rotter. Og de har også mer å frykte fra infeksjonen enn oss.

Tidligere forskning har vist at parasitten lager endringer i hjernen til musene, slik at de mister sin naturlige frykt for katter. Det passer parasitten perfekt, siden den bare kan pare seg nettopp i kattas innvoller.

Og nå har nye undersøkelser avslørt at endringene i hodet ser ut til å være av langvarig art.

Fortsatt fryktløse

Hvem trenger vel fiender med slike venner? (Foto: Wendy Ingram and Adrienne Greene)

Wendy Ingram og kollegaene fra University of Califonia har undersøkt hva som skjer med musenes forhold til katter etter at parasitten er utradert og betennelsene i hjernen er borte.

Svaret er i all enkelhet: Ingenting.

De små gnagerne fortsetter å forholde seg svært så vennskapelig til sin verste fiende, pusen. Dermed ser det altså ut til at parasitten har stelt i stand varige endringer i hjernen til musene.

Det spenner i så fall bein under hypotesen om at de eiendommelige adferdsforandringene skyldes betennelser eller cyster med parasitter, i hodet.

Kan ha store konsekvenser

Kanskje sprøyter parasittene inn proteiner i vertens celler? spekulerer Ingram og co. Men foreløpig vet ingen. Heller ikke hva toxoplasmose og andre parasitter kan gjøre med oss mennesker.

- Det er bemerkelsesverdig at selv etter at infeksjonen er utradert helt eller i stor grad, så består en gjennomgripende endring i adferd, sier Ingram i en pressemelding.

Dersom det virkelig stemmer at en forbigående infeksjon kan gi permanente endringer i vertens biologi, kan dette ha enorme konsekvenser for forståelsen av infeksjonssykdommer, mener hun.

Referanse:

W. M. Ingram, L. M. Goodrich, E. A. Robey, M. B. Eisen, Mice Infected with Low-Virulence Strains of Toxoplasma gondii Lose Their Innate Aversion to Cat Urine, Even after Extensive Parasite Clearance, PLOS One, 18. september 2013, vol. 8, nr 9.

Powered by Labrador CMS